Біси та біснуватість, – катехеза отеця Романа Василіва

“Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що серез страх перестали мислити, як люди”, – Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.

Біси та біснуватість, - катехеза отеця Романа Василіва

У Євангелії від Матвія ми читаємо про зустріч Ісуса Христа з двома біснуватими:“І, як прибув Він на той бік, до землі Гадаринської, перестріли Його два біснуваті, що вийшли з могильних печер, дуже люті, так що ніхто не міг переходити тією дорогою. І ось, вони стали кричати, говорячи: Що Тобі, Сину Божий, до нас? Прийшов Ти сюди передчасно нас мучити? А оподаль від них пасся гурт великий свиней. І просилися демони, кажучи: Коли виженеш нас, то пошли нас у той гурт свиней. А Він відповів їм: Ідіть. І вийшли вони, і пішли в гурт свиней. І ось кинувся з кручі до моря ввесь гурт, і потопився в воді. Пастухи ж повтікали; а коли прибули вони в місто, то про все розповіли, і про біснуватих. І ось, усе місто вийшло назустріч Ісусові. Як Його ж угледіли, то стали благати, щоб пішов Собі з їхнього краю!..”  Матвія 8:28-34

У Біблії темрява є символом первісного хаосу, який символізує неспокій, гріх та сатану.  Під час творіння Бог обмежує темряву, ставлячи її в рамки часу та простору, запровадивши у всесвіті свій закон та порядок.

Прадавня темінь завжди загрожувала людині, намагаючись викинути її у пітьму. Річ у тім, що той, хто грішить, потрапляє під вплив волі сатани. Людина має задуматися, що вона створена по образу Божому та покликана до свободи. Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди. 

Настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.


Слухати інші програми:

  • Довіра Богу та інвентаризація себе
  • За кого вважаєте Христа сьогодні?
  • Наші страждання тривали б вічно
  • Величне свято П’ятидесятниці
  • Слово Боже об’являє та діє
  • Дорога до храму Діви Марії

Джерело