У Херсонській ОВА не підтверджують інформацію про евакуацію окупантів з Нової Збур’ївки

  • Автор допису:

У Херсонській обласній військовій адміністрації заперечили інформацію про те, що окупаційна влада села Нова Збур’ївка збирається евакуюватися з населеного пункту. Раніше повідомлення про це з’явилося у телеграм-каналі партизанського руху «Жовта Стрічка».

Про це в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») повідомив речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

За його словами, чутки про евакуацію, в тому числі і місцевого населення, розповсюджували самі окупанти. Однак насправді ніякого виїзду не відбулося.

«Люди, які проживають, кажуть, що спочатку була ця інформація, що треба виїжджати всім. Зараз вже окупанти поперевдягалися в цивільне і не розповідають про це. Щодо самої такої місцевої ланки окупантів, які начебто займаються… сільрада, там, двоє чоловіків працюють із колаборантів і кажуть: приїжджають один раз на день, відкривають сільраду, закривають. Поки що вони там. Десь поблизу, але вони не постійно в самому селі. Якщо вони там наступні дні не будуть приїжджати, то можна вважати, що вони евакуювалися, мабуть» — каже речник Херсонської ОВА.

Як зазначає Олександр Толоконніков, такі чутки представники окупаційних адміністрацій розповсюджували не лише у Новій Збур’ївці, але й інших населених пунктах вздовж річки Дніпро, тобто вздовж лінії фронту. Толоконніков припускає, що це робиться для того, щоби зайняти спустілі домівки місцевих і заселити туди російських військових.

«Дуже багато по окупованій території зараз випадків. Вони (окупанти – ред.) зараз переоформлюють будинки і помешкання, квартири на такий тимчасовий реєстр житла. Тобто, якщо людини немає, вони вилучають його просто без погодження з людиною і перереєстровують, начебто як націоналізують. І потім віддають або переселенцям з Росії, або окупантам, щоб було де їм жити», — повідомив Олександр Толоконніков.

Посадовець підкреслив, що за українським законодавством це все незаконно і після деокупації житло повернуть людям, але наразі є випадки вилучення російськими окупантами житла у місцевих мешканців. 

Читайте також:

  • Окупанти визнали, що мешканці окупованої Херсонщини більш за все скаржаться на відсутність робочих місць та стан доріг.
  • В дитячому таборі окупованого Скадовська розмістилось понад 100 російських окупантів.