Сміттєвий аферист із Нової Каховки перейшов на бік росіян і став працювати в окупаційній раді ветеранів міста

  • Автор допису:

Відомий сміттєвий аферист із Нової Каховки на Херсонщині Іван Романюта перейшов на бік російських окупантів. Торік він очолював так звану виборчу комісію №20 з незаконних виборів у місті, а тепер працює в окупаційній раді ветеранів Нової Каховки і займається пропагандистською діяльністю.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

В окупаційній раді ветеранів Іван Романюта займається допомогою російським військовим, розвитком захопленого музею історії міста, «патріотичним вихованням молоді». Ці та інші питання Іван Романюта днями обговорював з призначеним росіянами «головою» Нової Каховки Віталієм Гурою

Також відомо, що в 2023 році Іван Романюта очолював так звану виборчу комісію №20 в Новій Каховці з організованих окупантами незаконних виборів.

За даними ЦЖР, Іван Романюта — відомий на Херсонщині аферист, фігурант численних публікацій і журналістських розслідувань. Він представлявся генеральним директором командитного товариства «Львіворгсинтез», зареєстрованого в Новій Каховці. З ним і з цією компанією була пов’язана скандальна історія з нібито намірами побудувати в місті надсучасний сміттєпереробний комплекс.

Для цього у 2012 році Новокаховська міськрада навіть виділила цьому товариству 10 гектарів землі. Спочатку представники «Львіворгсинтезу» разом із Іваном Романютою запевняли, що мають реального інвестора з США, готового вкласти $50 млн у будівництво сміттєспалювального заводу з використанням технології американської компанії «HyMelt». Вони обіцяли створити «безвідходний революційний комплекс з перероблення сміття у дизельне пальне класифікації євро-5».

Коли ж з’ясувалось, що використовувати запатентовану технологію «HyMelt» без дозволу власників вони не мають права, представники «Львіворгсинтезу» почали розповідати байки про зовсім іншу, «більш революційну технологію «Alphakat» і випрошувати для себе інших преференцій коштом громади Нової Каховки.

Востаннє Іван Романюта з «Львіворгсинтезом» нагадали про себе в сусідній Каховці. На одній з сесій тамтешньої міськради навесні 2017 року вони запевняли за 18 місяців побудувати сміттєпереробний комплекс у Каховці, що складатиметься з сортувальної і біогазової станції. Задля цього вони попросили у громади виділити їм 2 гектари землі.

Та каховчани виявилися не такими довірливими як їх колеги з Нової Каховки. Тодішнє керівництво Каховської міськради навіть публічно звинуватило «Львіворгсинтез» і його представників у шахрайстві: виявилось, що всі залишені ними номери телефонів належали зовсім іншим людям. Сама ж компанія була зареєстрована в будинку, власник якої ніколи про неї не чув.

Читайте також: Колишній головній бухгалтерці Каховської міськради, яка схиляла жителів Каховки до отримання російських паспортів, повідомили про підозру.