Біолабораторії, «русскій мір» і натовпи фашистів: про що писав у телеграм-каналі митрополит МП, який отримав підозру від СБУ

  • Автор допису:

1 травня працівники Служби безпеки України провели обшуки у Запорізького митрополита УПЦ (МП) Луки (Коваленка). Йому вручили підозру і  звинуватили у розпалюванні релігійної ворожнечі. Підтвердити чи спростувати ці звинувачення, згідно з законом, може тільки суд.

Але варто відзначити: ієрарх не обмежував себе в образах на адресу ПЦУ. Одним із джерел розпалювання ворожнечі обвинувачі називають російськомовний телеграм-канал митрополита «Лекарь.zp». Зараз там важко знайти публікацію, яка б не стосувалась теми релігії. Проте так було не завжди.

До початку повномасштабного вторгнення митрополит Лука любив писати і про політику. Фактчекери проєкту «Брехунець» підібрали найбільш яскраві пости архієрея на політичну тематику.

Держдеп і зовнішнє управління

Перш за все, митрополит неодноразово стверджував, буцімто Україна фактично не є незалежною державою і перебуває під контролем США. Найбільш повно свою думку він виклав у пості від 6 травня 2021 «Для чого Держдепу українські яничари?».

«Усім вже давно зрозуміло, що Україна знаходиться під повним зовнішнім управлінням», – починає свій допис митрополит.

А далі стверджує, що Україна потрібна Америці як джерело рабів та природних ресурсів.

Не обійшлось тут і без фейку про таємничі «біолабораторії». Митрополит їх нарахував в Україні аж 15 і всі вони, за його словами, куруються Міноборони США. Пізніше подібні твердження російська пропаганда використала для виправдання агресії проти України.

Біолабораторії, «русскій мір» і натовпи фашистів: про що писав у телеграм-каналі митрополит МП, який отримав підозру від СБУ

«Русскій мір» = православ’я?

Також, дуже непокоїла владику боротьба із «русскім міром» в Україні. У своєму телеграм-каналі він неодноразово стверджував, що під цим терміном насправді розуміється православ’я.

Український ж світ, яким начебто хочуть замінити «русскій», – це «Бандера, Шухевич, «лісові чорти» з УПА і посібники фашистів із СС «Галичина». На останок в одному дописі він зазначає: «Цей «мір» веде нас на небо і береже на землі. Ми всі – одна християнська сім’я, один дім Русской Святості».

Під останнім терміном він очевидно розуміє Московський патріархат, який українською офіційно іменує себе «Руською православною церквою» і зв’язки з яким представники УПЦ (МП) так вперто заперечуватимуть менш ніж за рік.

Цікаво, що вже на початку 2022 в інтерв’ю BBC митрополит зазначив, що не знає, що таке «русскій мір».

Біолабораторії, «русскій мір» і натовпи фашистів: про що писав у телеграм-каналі митрополит МП, який отримав підозру від СБУ

Виправдовування Гітлера і натовпи фашистів

Ще однією річчю, яка була не до вподоби ієрарху в «постмайданній Україні», так це нібито «виправдання фашизму». Адже після 2014, за його словами, почали «насаджувати ідею про те, що якби переміг Гітлер, то українці б жили «по-європейськи».

Митрополит різко критикує тих, хто вважає день капітуляції Третього Рейху Днем скорботи за загиблими під час бойових дій в Європі. На його думку, 9 травня треба святкувати із радістю саме як «Дєнь Побєди» й порівнює це «свято» з Пасхою.
Ієрарх пише, що в Україні по площах нібито «марширують переодягнені в нацистську форму молоді люди», а у школах діти «вивчають біографії злочинців».

Війна на Сході України і Крим

Щодо протистояння із Росією, яке почалось у тому ж 2014, митрополит Лука старався писати максимально загально й нейтрально. Ключовою тезою була важливість досягнення миру.

Проте в одному пості все ж проскакує теза про те, що люди на Донбасі начебто «піднялись проти київської влади», злякавшись націоналістів та радикалів. З цієї ж причини жителі Криму, на його думку, «в більшості голосували проти української влади».

Таким чином митрополит Лука вочевидь бачить псевдореферендум в Криму, проведений уже після окупації півострова Росією. Факт того, що це було саме голосування і, що воно вплинуло на дії Росії, заперечуються як Україною, так і більшістю світової спільноти.

В інших дописах він стверджує, що війна потрібна «американській прислузі» в Україні й що «Америка воює з Росією руками громадян України».

Біолабораторії, «русскій мір» і натовпи фашистів: про що писав у телеграм-каналі митрополит МП, який отримав підозру від СБУ

Більшість постів на каналі все ж на релігійну тематику, а після 2022 митрополит перестав загадувати про політику взагалі.

Чи змінилась його позиція після того, як більша частина його єпархії була окупована РФ, а на Запоріжжя щодня сиплеться сотні ворожих бомб та ракет, сказати важко. Проте ієрарх жодного разу не відхрещувався від написаного раніше. Він лишається прихильником канонічної єдності з РПЦ, а вину на початок російського вторгнення покладав й на «гей-паради» на Хрещатику.