«Renovabis»: 27 млн. євро на підтримку католиків Східної Європи, 25% – для України

«Renovabis»: 27 млн. євро на підтримку католиків Східної Європи, 25% – для України

Благодійна організація німецьких католиків, яка підтримує Церкву в східній Європі, відзвітувала про розподіл коштів у 2023 році. Майже п’ята частина проектів пов’язана з Україною.

Протягом 2023 року Акція солідарності німецьких католиків з людьми Центральної та Східної Європи Renovabis підтримала 536 проектів на суму майже 27 мільйонів євро. Про це йдеться у підсумковому звіті організації. Понад половину коштів було призначено на суспільні та освітні проекти, решту – на підтримку церковних душпастирських проектів, християнських медіа та праці мирян у Церкві. Понад четвертину коштів – 7,1 млн євро – було скеровано на 96 проектів для Церкви в Україні.

У прес-релізі повідомляється, що минулого року «Renovabis» отримав 8,5 млн євро пожертвувань, а дохід від збірок склав 3,19 млн євро. Хоча в порівнянні з рекордним роком пожертвувань, яким був 2022-й, відбулося зниження на 3,18 млн євро, загальний дохід був на «дуже високому середньому рівні». Серйозними викликами для «Renovabis» є війна в Україні, криза біженців у Вірменії та стрімке зростання вартості будівельних проектів у країнах Східної Європи, підкреслив директор о. Томас Шварц, додаючи: «Ми впевнені, що зможемо подолати ці труднощі завдяки нашим партнерам на місцях». За його словами, в ДНК цієї благодійної організації закладено, серед іншого, виходити назустріч новим викликам, а не знеохочуватися ними.

Акція солідарності німецьких католиків з людьми Центральної та Східної Європи Renovabis була заснована 1993 року. Від того часу було підтримано майже 26 тисяч проектів на понад 842 мільйони євро. Кошти на ці проекти походять зі збірок, які проводяться по всій Німеччині в рамках так званої «Кампанії П’ятидесятниці», а також з окремих пожертв й урядових асигнувань. Донедавна допомога зосереджувалася на освітніх проектах і на душпастирських, зокрема, в будівництві храмів і супутніх приміщень. Від початку повномасштабної російської агресії проти України організація почала брати участь й у гуманітарних проектах, як от розподіл продовольства, придбання електрогенераторів, підтримка внутрішньопереміщених осіб і біженців за межами України, психологічна допомога дітям. Загалом на різну допомогу, пов’язану з війною, виділено понад 30 мільйонів євро.

Джерело: vaticannews.va

Джерело