Спрощуємо процедури для тих, хто хоче подарувати дітям нову родину

Спрощуємо процедури для тих, хто хоче подарувати дітям нову родину

Наразі допуск у частині стану здоровʼя — одна з вимог, передбачена законодавством, для взяття на облік кандидатів.

Донині такий висновок можна було отримати лише у паперовій формі після проходження медичного огляду у пʼяти лікарів та, зокрема, після отримання довідки щодо перебування на обліку в психоневрологічному та наркологічному диспансерах.

Для того, щоб усунути надлишкову бюрократію впроваджуємо новий цифровий продукт – медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання.

Оновлений процес медичного огляду передбачатиме, що сімейний лікар чи терапевт буде координувати огляд та лише за потреби скерує пацієнта до лікарів-спеціалістів.

Увесь процес буде супроводжуватися та фіксуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ), а за результатами огляду сімейний лікар сформує в системі цифровий медичний висновок і людині не знадобиться зберігати та подавати паперові копії медичного документа.

Зміни дозволять пришвидшити процес, зменшити бюрократію та паперову тяганину для кандидатів в усиновлювачі, опікунів/піклувальників, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), прийомних батьків та патронатних вихователів.

Зміни розроблені МОЗ спільно зНСЗУ Національна служба здоров'я України,Міністерство соціальної політики України,Національна соціальна сервісна служба Українита за ініціативиОфіс Президента УкраїнитаОлена Зеленська.

Джерело