Папа: це Бог дає силу подружжю щодня зростати разом

Папа: це Бог дає силу подружжю щодня зростати разом

Зустрічаючись із керівниками Міжнародного руху для християнських подружніх пар «Équipes Notre-Dame», Святіший Отець наголосив на важливості підтримки та катехизації для подруж, закликаючи до свідчення дітям любові між батьками.

У суботу, 4 травня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції керівників Міжнародного руху для християнських подружніх пар «Équipes Notre-Dame». У своєму слові Святіший Отець зазначив, що у цю мінливу епоху християнській сім’ї загрожують небезпеки й спокуси у багатьох сферах, вказуючи у цьому контексті на цінність такого руху для Церкви.

Супроводжувати християнські подружжя

На початку Папа Франциск виокремив завдання «Équipes Notre-Dame», яке полягає в супроводі подружніх пар, що виражає Церкву, яка виходить назустріч людям, будучи близькою до різноманітних ситуацій і проблем людей.

«Сьогодні супроводжувати подружні пари – це справжня місія! Насправді, оберігати шлюб означає оберігати цілу сім’ю, означає берегти всі стосунки, породжені шлюбом: любов між подружжям, між батьками і дітьми, між дідусями і бабусями та онуками; це означає зберегти свідчення про любов, яка є можливою та вічною, в яку молоді важко повірити, – сказав Святіший Отець. – Дітям, насправді, потрібно отримати від батьків впевненість, що Бог створив їх з любові, і що одного дня вони теж зможуть любити і відчувати себе любленими, як це робили мама й тато. Будьте певні, що зерно любові, засіяне в їхні серця батьками, рано чи пізно проросте».

Папа: це Бог дає силу подружжю щодня зростати разом

 

Відчути красу Подружжя

Відтак Святіший Отець заохотив піклуватися про молоді подружні пари. «Нареченим важливо переживати шлюбну катехизацію, яка допомагає їм відчути красу їхньої Святої Тайни та духовність подружжя. У перші роки подружнього життя особливо необхідно відкривати віру в парі, смакувати її, насолоджуватися нею, вчитися молитися разом», – зауважив Папа.

Він вказав на нагальну необхідність допомогти молоді відкривати, що християнське подружжя – це особливе покликання, поклик, який Бог звертає до чоловіка і жінки, щоб вони могли повністю реалізувати себе, ставши батьком і матір’ю, і «несучи у світ благодать Святої Тайни Подружжя». «Ця благодать – це любов Христа, що поєднана з любов’ю подружжя, а Його присутність між ними – це вірність Бога їхній любові: саме Він дає їм силу щодня зростати разом і залишатися в єдності», – наголосив Наступник апостола Петра.

Відкрити важливість віри в сім’ї

За словами Святішого Отця, сьогодні багато молоді одружуються, не розуміючи, яке відношення віра має до їхнього подружнього життя, оскільки причиною цього може бути те, що ніхто їм не давав цього свідчення перед шлюбом. «Я заохочую вас допомогти їм на “катехуменальному”, скажімо так, шляху поновного відкриття віри, як особистої, так і подружньої, щоб від самого початку навчитися знаходити місце для Ісуса і разом з Ним дбати про свій шлюб», – закликав Папа Франциск.

У цьому контексті він вказав на поширену думку, що успіх шлюбу залежить лише від сили волі людей, що означало б ярмо, покладене на плечі двох бідних створінь. «Натомість шлюб – це “тристоронній крок”, в якому присутність Христа між нареченим і нареченою робить можливим ступання вперед, а ярмо перетворюється на гру поглядів: погляд між подружжям, між ними та Христом», – зазначив Папа.

Він заохотив, починаючи з нових поколінь, створювати багато маленьких домашніх Церков, де живуть християнським способом життя. «Ви можете бути як полум’я, який запалює інші вогні віри, особливо серед молодих пар: не дозволяйте їм накопичувати страждання і рани в усамітненні своїх домівок. Допомагайте їм лагідно, з терпеливістю і довірою до дії Святого Духа відкривати кисень віри», – закликав Святіший Отець.

Відповідальність подружжя за церковну громаду

Відтак Папа вказав на важливість у Русі співвідповідальності між подружжям і священиками у взаємодоповнюваності цих двох покликань, що «допоможе подолати клерикалізм» та відкрити для подружжя, що «через шлюб вони покликані до місії», будуючи разом із священниками церковну громаду. «Без християнських громад сім’ї почуваються самотніми, а самотність так болить! З вашою харизмою ви можете стати уважною допомогою для тих, хто цього потребує, для тих, хто самотній, хто має проблеми в сім’ї і не знає, до кого звернутися, бо соромиться або втратив надію. У своїх дієцезіях ви можете допомогти сім’ям зрозуміти важливість взаємодопомоги та налагодження відносин; будувати спільноти, де Христос може “оселитися” в домівках та сімейних стосунках», – зазначив Святіший Отець.

Папа: це Бог дає силу подружжю щодня зростати разом

Джерело: vaticannews.va

Джерело