Світлий Понеділок

Я хрищу водою, але серед вас стоїть той, якого ви не знаєте.

Йо 1,18-28

Воскресіння Ісуса Христа з мертвих – це передусім свідчення Його всемогутності. Цим Спаситель показав, що закони природи не мають влади над Ним, а Він, як Бог, керує світом.

Тексти Євангелія після Великодня наповнені думкою про Божество Христа, зокрема про перемогу добра над злом, життя над смертю. Воскресіння Ісуса з мертвих має зродити та зміцнити в нас віру, що тільки з Ісусом можна знайти справжнє щастя, здобути добро та перемогти зло, подолати перешкоди на дорозі до Бога та добра, бо Він є надійною основою життя.

Прикладом цього є діяльність Івана Христителя. Предтеча отримав від Бога особливі ласки, бо був хрищений та освячений ще в лоні своєї матері, коли Богородиця відвідала Єлизавету. Він провадив святе життя, був праведною людиною й ніколи не йшов на компроміси зі злом. Христитель був єдиним серед пророків, який особисто побачив Месію Ісуса, торкався Його.

Завдяки святості Предтечі всемогутність і любов Бога об’являлися й діяли в ньому з великою силою. Пізнавши Бога через молитву та Боже слово, Іван відважно свідчив про Нього. Тому він швидко здобув авторитет серед людей, які численно приходили до нього, слухали його науки, каялися в гріхах і приймали хрищення покаяння в Йордані.

Життя Предтечі є для нас прикладом великої віри, яка може нас духовно воскресити в труднощах, дати відвагу перемагати гріхи, здобувати добро й вирішити проблеми. Тобто дає Богові можливість діяти в нашому житті, Своєю всемогутністю і любов’ю змінювати його на краще. Доказом цього є сам Ісус, Який Своїм воскресінням переміг смерть. Хто тісно з’єднаний з Ісусом вірою, той отримає в житті багато добра та успіхів. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело