Єпископ Маріан Елеганті про смертну кару: я не прихильник її, але документ Франциска неправильний

Єпископ Маріан Елеганті про смертну кару: я не прихильник її, але документ Франциска неправильний

Швейцарський єпископ Маріан Елеганті критикує доктринальну декларацію Папи Франциска «Dignitas infinita». На його думку, вчення документа є некоректним, особливо в частині смертної кари.

Єпископ Маріан Елеганті був єпископом-помічником єпархії Кур у 2020-2021 роках. Він тривалий час займав дуже активну позицію в дискусії щодо найважливіших питань Вселенської Церкви, пише pch24.pl.

За словами єрарха, назва декларації не дуже вдала. На його думку, краще говорити про «недоторканну гідність» людини, аніж про «безмежну гідність» людини, оскільки термін «безкінечний» має бути збережений для Бога, оскільки насправді стосується лише Його. Усі створіння за своєю суттю «кінцеві» або «обмежені».

Проте найбільший наголос єпископ зробив на питанні смертної кари. Як він нагадав, таке покарання передбачено в Книзі Буття для тих, хто вбив іншу людину. Вбивця «не поважав гідності бути на образ Божий у своєму ближньому; він також не поважав притаманну недоторканність. Здійснюючи вбивство, він втрачав (latae sententiae) власне право на життя. Це карається смертю», – написав єпископ. Таким чином, по суті, смертна кара призначається у зв’язку з людською гідністю. Тим часом «Dignitas infinita» стверджує у зв’язку з тією ж гідністю, що смертна кара є неприйнятною.

«Це протиріччя. «Папа Франциск і його протеже та автор-привид кардинал Фернандес, займаючи таку позицію, відходять від традиції», — написав він.

«Я не прихильник смертної кари, і досвід того, як і ким вона застосовувалася в світі в минулому і зараз, дає підстави ставити під сумнів і відкидати її в такому вигляді. Проте кожен, хто відкидає смертну кару як ultima ratio у кожному конкретному випадку, протистоїть Слову Божому та заснованому на ньому вченню Церковної традиції», – наголосив він.

Джерело