Ватикан: міжнародна конференція про спорт і духовність

Ватикан: міжнародна конференція про спорт і духовність

З наближенням літніх олімпійських ігор, які влітку відбудуться в Парижі, Дикастерія у справах культури та освіти організовує разом з Посольством Франції при Святому Престолі міжнародну конференцію про духовний вимір спорту. У Ватикані відбулася презентація ініціативи.

 

«Олімпійське перемир’я має у світі вплив надії, немов зерно, приклад, який говорить усім: можна зробити крок у напрямку миру, гармонії та поваги між культурами, навіть у розмаїтті. Ми не повинні недооцінювати значення ігор, бо вони є символом, вони надихають реальність. Олімпійське перемир’я також представляє модель миру і, сподіваємося, принесе плоди у вигляді численних зерен співпраці, які будуть посіяні під час зустрічей між атлетами». Про це говорив кардинал Жозе Толентіно де Мендонса, Префект Дикастерії культури та освіти, під час пресконференції у Ватиканському пресцентрі, яка відбулася 6 травня 2024 року.

Зустріч із журналістами очільника ватиканського відомства, відповідального також за співпрацю зі світом спорту, була присвячена представленню міжнародної конференції про спорт і духовність, що 16 та 17 травня відбудеться в Інституті святого Людовіка Французького в Римі. На суботу, 18 травня, заплановано спортивний захід на античному римському іподромі «Циркус Максимус», де відбудеться символічна естафета солідарності. Конференція на тему «Повернути життя в гру» має намір запропонувати різногранний аналіз спорту. Її спільно організували Дикастерія у справах культури та освіти і Посольство Франції при Святому Престолі. Саме в столиці Франції Парижі цього року відбудуться літні олімпійські ігри.

Проведення цієї конференції, як зазначив кардинал-префект, ставить за мету «зрозуміти, чому спорт є таким популярним, визначити його ризики, оцінити його значення для побудови більш братерського, толерантного і справедливого суспільства». Якщо поглянути на історію спорту паралельно з історією Церкви, зауважив він, то було багато моментів, коли він був натхненням і метафорою для життя християн, а християнство, в свою чергу, «збагатило спорт своїм гуманістичним баченням». Церква, за його словами, не хоче контролювати чи створювати альтернативний спорт, але «гуманізувати його за допомогою християнського бачення». Саме це, підсумував кардинал Толентіно де Мендонса, хоче донести ця конференція, представляючи роздуми зсередини і з-поза Церкви.

У пресконференції взяла участь Посол Франції при Святому Престолі Флоранс Манжен. У світлі програми заходу «Повернути життя в гру» вона зазначила, що Ігри 2024 року в Парижі «роблять акцент на інклюзивності, з особливою увагою до найбідніших», зобов’язуючись зробити цей аспект тривалим, «пропагуючи спорт у повсякденному житті молоді та як засіб соціальної інтеграції».

Джерело: Vatican News

Джерело