Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

  • Автор допису:

Фейкові повідомлення про депортацію військовозобов’язаних українців, які проживають у країнах ЄС, брехлива публікація, маскована під повідомлення з сайту  Представництва ЄС в Україні, вигадки про те, що телеграм-бот організації UNICEF роздає подарунки. 

І це не весь список дезінформації, яку вдалося відслідкувати під час моніторингу волинського інфопростору.

Фейкороби всіма доступними методами намагаються створити недовіру до західних союзників України. Вигадали навіть фейк про те, що Франція відправила своїх військових для участі у війні. Підґрунтя для створення нової хвилі брехні у квітні додала заборона Кабміну видавати українські паспорти для чоловіків від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном. У мережі міксували правду з брехнею, аби ще більше дезорієнтувати українців.

Журналістка Район.in.ua упродовж березня-травня моніторила, які брехливі повідомлення «гуляли» у волинських Facebook-групах та Telegram-каналах.

***

Фейк про те, що на сайті Представництва ЄС в Україні опублікували повідомлення про  депортацію українців з Європи

На Волині поширили фейкову публікацію, масковану під повідомлення з сайту  Представництва ЄС в Україні. Там йшлося про депортацію українців з Європи. 

У мережі місцевих телеграм-каналів наприкінці березня циркулювало фейкове повідомлення про те, що начебто ЄС надав список українців, яких депортують з Європи, починаючи з 15 квітня 2024 року. 

Публікуємо текст фейку без змін.

ФЕЙК

Через масові протести по всій Європі прийнято рішення депортувати частину українців для вирішення конфлікту.

15 березня о 18.21 уряд ЄС надав список громадян України котрі будуть депортовані з країни з 15 квітня. У список попали більше 813 000 українців. І це число росте з кожним днем! На державному порталі виклали публікацію у котрій затвержен список, котрі примусово матимуть покинути країни ЄС. Списки опубліковано в офіційного бота, обов’язково перевірте на наявність себе, або близької людини.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

СПРОСТУВАННЯ

Наразі триває дезінформаційна кампанія проти українських біженців. Її мета – поширити панічні настрої та створити недовіру до європейських інституцій. А для того, аби начебто надати вагомості своїм брехням фейкороби  створили фейковий скриншот буцімто з офіційного сайту Представництва Європейського Союзу в Україні.

Насправді такої публікації не існує, бо ми перевірили, що такого повідомлення немає на офіційних сторінках ЄС. Цей факт нам підтвердили і в самому представництві, коли журналістка Національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua звернулася у відомство за коментарем.

Ремі Дюфло, тимчасово повірений у справах, Радник-посланник і заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні знає, що прокремлівські ЗМІ розгорнули дезінформацію кампанію проти ЄС і всіляко намагаються дискредитувати відносини з Україною.

«Нам відомо, що проти українських біженців тривають дезінформаційні атаки з використанням фейкових, тобто неправдивих, новин. Прокремлівські ЗМІ та оплачувані ботоферми тролів, іноді маскуючись під анонімні канали Telegram, часто намагаються маніпулювати травмованими українськими громадами, поширюючи брехню та дезінформацію про підтримку та захист, які надаються в Євросоюзі. Але ці кампанії приречені на провал, тому що українські бенефіціари безпосередньо знають про якість та надійність захисту, який вони отримують в ЄС. Ми нагадуємо, що механізм тимчасового захисту ЄС є доповненням до міжнародного режиму захисту біженців, і що ЄС рішуче дотримується міжнародного гуманітарного права», – зазначив Ремі Дюфло.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травніРемі Дюфло

Також він подякував редакції «Район.in.ua», як надійному учаснику регіональної мережі фактчекерів в Україні, за допомогу у дослідженні основних наративів дезінформації.

Важливо, що на підробку вказують і помилки у самому тексті, можна припустити, що його переклали з російської мови. Про це свідчить слова-маркери «затвержен», «примусово матимуть покинути». В офіційному тексті такі помилки неприпустимі. 

У представництві нагадують і про те, що важливо читати саме надійні та перевірені джерела новин та інформації, а також завжди перевіряти офіційні вебсторінки інституцій ЄС, щоб не давати ввести себе в оману.

Фейки про хвилі масових депортацій та видачу військовозобов’язаних українців з країн ЄС

У мережі  упродовж квітня-травня з’явилося чимало фейків та дезінформації начебто про мобілізацію українців у країнах Європи. Сталося це після того, як  Верховна Рада України 11 квітня 2024 року ухвалила в цілому Закон №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» і  постанову Уряду, яка забороняє пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон.

Наприклад, поширювали фейк про те, що з першого травня уряд Польщі розпочне депортацію українців. Начебто «усі хто потрапив у список будуть відправлені назад в Україну».

ФЕЙК

З 1 травня уряд Польщі розпочне депортацію українців. За підтримки міністра іноземних справ України було створено електронний реєстр усіх військовозобов’язаних, які перебувають на території Польщі. Починаючи з 1.05. усі хто потрапив у список будуть відправлені назад до України. Важливо те, що під депортацію підпадають і жінки. Можливо там є ви, ваш родич, або друг тому обов’язково перегляньте списки та повідомте їх.

Подібне повідомлення поширили і про Німеччину та начебто ще 9 країн.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

СПРОСТУВАННЯ

Маніпуляції та фейки на тему депортації українців з країн ЄС з’являються в мережі уже не вперше. До прикладу, ми уже спростовували фейк про часткову депортацію українців, що проживають у Європі.

Насправді, Україна наразі не розробила правового законодавства, яким можна було б керуватися, аби депортувати українських військовозобов’язаних з країн ЄС.

Підставою для створення фейку могло стати те, що міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш раніше заявляв про готовність його країни допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку.

За його словами, Польща уже пропонувала допомогти Україні посприяти поверненню чоловіків до своєї країни, щоб виконати свій громадянський обов’язок, сказав міністр телеканалу Polsat News.

«Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні», – сказав він.

Втім, Косіняк-Камиш не повідомив жодних подробиць щодо того, як Польща може допомогти у поверненні українських чоловіків.

Він лише сказав, що «будь-яка підтримка можлива», відповідаючи на питання, як Польща відреагує, якщо Київ попросить допомогти повернути додому тих, хто може втратити право залишатися в Польщі після закінчення терміну дії паспорта.

Німеччина ж не планує позбавляти українських чоловіків мобілізаційного віку статусу біженців. Тимчасова відмова України надавати їм консульські послуги на це не вплине. Про це заявив офіційний представник Міністерства внутрішніх справ країни Максиміліан Калль.

«Я впевнений у тому, що це не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців переважна більшість, або чоловіків», – сказав Калль.

Українські біженці можуть залишатися в Німеччині і без наявності у них дійсного паспорта. Це не є обов’язковою умовою для надання або продовження тимчасової посвідки на проживання.

Варто звернути увагу і на те, що фейкороби публікують навіть неправильні посади офіційних осіб, на яких посилаються. Наприклад, Дмитра Кулебу обізвали міністром іноземних справ України, хоча його посада – міністр закордонних справ України.

Фейк і те, що був створений електронний реєстр усіх військовозобов’язаних, які перебувають у країнах ЄС. Тим більше неправда, що перейшовши за посиланням у телеграм-каналі, можна знайти себе у списках. Адже натиснувши одне із них потрібно перейти на вже знайомий нам канал «Європич», який і раніше фігурував у фейкових повідомленнях. Інформації, про яку пишуть у повідомленні, там немає. 

Фейк про те, що Франція таємно відправила своїх військових в Україну

У волинській мережі поширили повідомлення про те, що начебто іноземний легіон з 3-го французького піхотного полку розмістили під Слов’янськом. У фейкових публікаціях  цитують начебто екс-чиновника Пентагону Стівена Брайєна. Нижче публікуємо текст фейку.

ФЕЙК

Франція таємно направила своїх військових до України, – екс-чиновник Пентагону Стівен Брайєн. За його словами, близько 100 військових Іноземного легіону з 3-го французького піхотного полку розмістили у Слов’янську для підтримки 54-ї бригади ЗСУ. Вони займаються артилерією та спостереженням. Загалом планується надіслати в Україну близько 1500 легіонерів.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

СПРОСТУВАННЯ

Жодних доказів – фото, відео або свідчень очевидців – таких переміщень військ немає. Крім цього, інформацію про те, що французькі військові прибули до України, спростували у Міністерстві закордонних справ Франції.

«Дезінформаційні кампанії про підтримку Францією України не припиняються. Ні, Франція не відправляла війська в Україну», – написали МЗС у Twitter.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

Подібні фейки та маніпуляції почали з’являтися в інформаційному просторі після того, як президент Франції Еммануель Макрон сказав, що не виключає введення французьких сухопутних військ в Україну, «якщо росіяни прорвуть лінію фронту».

Про це він заявив у інтерв’ю виданню The Economist, відповідаючи на питання чи підтримує він свої слова щодо можливого відправлення військ в Україну.

«Абсолютно. Як я вже сказав, я нічого не виключаю, тому що ми стикаємося з тим, хто нічого не виключає. Ми, безсумнівно, занадто вагалися у формулюванні меж наших дій у кого їх більше немає і хто є агресором», — сказав Макрон.

Заявами французького президента й скористалися фейкороби, аби створити свою чергову брехню.

Фейк про те, що Unisef роздає подарунки дітям в Європі та США через бота в Telegram

У мережах Волинських та Рівненських телеграм-каналів наприкінці квітня поширили неправдиву інформацію про те, що бокс з подарунками від Unisef начебто  може отримати кожна українська дитина, яка виїхала з батьками в Європу та «Америку». Публікуємо текст фейку без змін

ФЕЙК

Благодійна організація Unisef сьогодні завила про нову хвилю допомогу українцям в Європі та Америці. Американська компанія «Unisef» продовжує допомогу українцям котрі були вимушені покинути свої домівки. Тому кожна дитина у кожній з країн, зможе отримати подарунковий бокс. Бокс складається з:

  • Солодкий набір (від партнерів).
  • Грошова допомога від 700 до 1200 євро (сумма залежить від країни).
  • Набір речей на весну-літо.
  • Приставка або телефон від Sony.

Всього буде 3 категорії подарунків для кожного віку. Для цього потрібно обрати вік дитини.

Отримання проходить в офіційному боті організації, поспішайте отримати – t.m.unisef_ua

Відправте друзям та родичам у Європі отримати бокс можна лише до 1 травня.

Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, UNICEF – це не американська компанія, а спеціалізована структура ООН. Повна назва – Дитячий фонд ООН, ЮНІСЕФ (United Nations Children’s Fund, UNICEF).

По-друге, на офіційних сайтах UNICEF ми не знайшли інформації про такі подарунки, як і немає там посилань на ботів організації у Telegram. Офіційних каналів для комунікації саме у цьому месенджері у неї не існує, тим більше через них неможливо зареєструватися на отримання подарунків.

По-третє, після того, як перейшли за посиланням, яке пропонують телеграм-канали, ми не знайшли інформації про так звані подарунки. Натомість телеграм-бот задавав чимало запитань про те, звідки родом людина, який її вік, національність, а потім пропонував перейти за іншим посиланням, яке, можливо, містило шкідливе програмне забезпечення.

Переходити за неофіційними посиланнями небезпечно, адже таким чином шахраї можуть викрадати особисті сторінки у соцмережах або змінювати їхніх власників. А особисту сторінку у телеграм можуть просто зламати.