«І відкрилися небеса»: у Львові презентують виставку, присвячену розписам Гарнізонного храму

«І відкрилися небеса»: у Львові презентують виставку, присвячену розписам Гарнізонного храму

У Львівському музеї історії релігії розкажуть про консервацію та реставрацію єдиних у Львові ілюзіоністичних зображень авторства Франциска Екштайна.

Цієї п’ятниці у великому виставковому залі Львівського музею історії релігії презентують мультимедійну виставку «І відкрилися небеса…». Вона присвячена процесу реставраційних робіт, які проводив Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові (колишній костел єзуїтів). Понад десять років команда польських і українських реставраторів відновлювала унікальні барокові розписи на склепіннях храму.

 «Презентація виставки у Львові має символічне значення. Це не лише прояв турботи поляків про культурну спадщину за кордоном, але й свідчення солідарності з українським народом у драматичний час в протистоянні російській агресії, коли щодня захищаючи свою Батьківщину від російської агресії гинуть солдати, цивільні та діти. Поляки, на прикладах власної історії, розуміють, наскільки важливими в обличчі несправедливої агресії є всі дружні жести, вияви турботи та навіть найменша допомога. Ми прагнемо, щоб наша присутність, не лише під час презентації цієї надзвичайної виставки, але також під час проведення реставраційних робіт, що зараз відбуваються в багатьох місцях України, була сигналом для всіх українців: ви не самі! – підкреслює Сильвія Триц, в.о. директора Інституту «Полоніка».

На виставці представлять широкоформатні фотографії фресок, що демонструють етапи до, під час та після реставрації. Розкрити таємниці консерваційних робіт допоможуть і графічні матеріали. Додатковим важливим елементом експозиції стане анімація та відео у форматі віртуальної реальності, завдяки яким відвідувачі виставки зможуть на мить перенестися до Гарнізонного храму.

Презентація виставки відбудеться у п’ятницю, 10 травня 2024 року, о 16:00 у Львівському музеї історії релігії (м. Львів, пл. Музейна, 1). Серед гостей виставки: в.о. директора Інституту «Полоніка» Сильвія Триц, настоятель Гарнізонного храму отець Тарас Михальчук, мистецтвознавець, консерватор пам’яток, куратор виставки доктор Павел Болінський.

Виставка буде доступна до кінця червня цього року.

Довідка

Храм святих Петра і Павла у Львові споруджено у 1610–1635 роках за проєктом Джакомо Бріано. У XVIII ст. до Львова приїхав Франциск Екштайн (1689–1741), який і створив живописну композицію на бочковому склепінні костелу, присвячену двом апостолам – Петру і Павлу. Під час виконання замовлення художник помер. Роботу завершував його син – Себастіан Екштайн. На склепінчастій стелі пресбітерія, серед хмар і ангелів, зображений апостол народів – св. Павло. Нижче головної фігури апостола, на конхі, що замикає пресбітерій із заходу, у вигляді складної композиції зображені алегорії чотирьох континентів, згрупованих навколо земної кулі. Оздоблення центральної нави, розташованої між брамами, в ілюзіоністичному складному архітектурному обрамленні зображує три незалежні фігурні композиції: з боку пресбітерія – св. Петро, який проповідує Євангеліє у святилищі; посередині, на тлі неба, Христос вручає святому Петру ключі від Царства Небесного в оточенні ангелів, що поклоняються йому, та богословських чеснот. Фінальна сцена – зцілення св. Петром кульгавого чоловіка. На склепінні нави також міститься підпис автора: «Frantz. Egstein. Civis Brunensis. / Pictor. et Architect: Pinxit. Anno. Dni. 1740».

Костел відреставровано у 1920–1930-х роках. Після цього він сильно занепав, частково внаслідок пошкоджень під час Другої світової війни, а частково через відсутність належного нагляду в часи радянської влади. З 1959 року тут розміщувалося книгосховище Львівської бібліотеки ім. Василя Стефаника, яка перебрала, серед іншого, книгозбір Оссолінеуму. У 2011 році костел передали Греко-Католицькій Церкві як гарнізонний храм. Через рік, у 2012 році, співробітники Факультету консервації та реставрації творів мистецтва Академії образотворчих мистецтв у Кракові під керівництвом д-ра Павла Болінського розпочали важкий процес порятунку пам’ятки. Створено міжнародну міждисциплінарну команду, до складу якої увійшли представники кількох інституцій та незалежні фахівці з Польщі, України та Італії. Реставрація склепіння над пресбітерієм фінансувалася Міністерством культури та національної спадщини РП, Маршалківською управою Малопольського воєводства та місцевою парафією. Інститут «Полоніка» долучився до реставраційних робіт у 2018 році. До кінця 2021 року вдалося профінансувати та завершити повну консервацію розписів площею близько 1300 м2, що на склепінні центральної нави.

Джерело: velychlviv.com

Джерело