Нагрудний хрест Папи Бенедикта все ще не повернули; злодію загрожує тюремне ув’язнення

Нагрудний хрест Папи Бенедикта все ще не повернули; злодію загрожує тюремне ув’язнення

Чоловікові, заарештованому за крадіжку нагрудного хреста, який покійний Папа Бенедикт XVI заповідав парафії в його рідній Баварії, тепер загрожує термін за ґратами.

Як повідомляє CNA, у понеділок районний суд Траунштейна засудив 53-річного громадянина Чехії до двох з половиною років ув’язнення.

Злочинець, якого влада описує як серійного злодія з історією злочинів у кількох європейських країнах, залишив сліди на місці злочину, які дозволили його ідентифікувати та заарештувати.

Проте місцеві ЗМІ повідомили, що хреста досі не повернули, і вирок ще може бути оскаржений.

Суд почув від адвоката обвинуваченого, що його клієнт викрав нагрудний хрест, оскільки вважав, що він «вартий того, щоб його вкрасти» та продати через його зовнішній вигляд: хрест, розміром приблизно 5,9 дюймів у довжину, виготовлений із позолоченого срібла та прикрашений дорогоцінним камінням.

Незважаючи на те, що суддя двічі переривав судове засідання, щоб дати підсудному та його адвокату час зателефонувати співучаснику, якому він нібито віддав хрест «на зберігання», усі спроби зв’язатися з співучасником були безуспішними — місцеперебування хреста досі невідоме.

Перед оголошенням вироку підсудний особисто звернувся до суду, заявивши, що знає, що список його судимостей настільки великий, що він не викликає довіри. Проте він пообіцяв, що хрест повернеться до Траунштейна, повідомляють державні ЗМІ Баварії.

Цінність хреста для Католицької Церкви «не піддається кількісній оцінці», — заявила поліція під час крадіжки.

Колишній кардинал Йозеф Ратцінгер народився в невеликій баварській громаді Марктль-ам-Інн. Коли Йозефу було 2 роки, батько перевіз сім’ю в Траунштейн, де він навчався в семінарії.

Покійний Папа відслужив свою першу Літургію як нововисвячений на священника у храмі св. Освальда в 1951 році. Після ремонту в 2020 році хрест був виставлений у тепер розбитій вітрині.

Джерело