«Слово Боже і Євхаристія знаходяться в самому центрі спільноти паломницької Церкви», – владика Тарас у Світлий вівторок

Проповідь Преосвященного владики Тараса, єпарха Стрийського у Світлий вівторок  7 травня 2024 року, виголошена в часі Архиєрейської Божественної Літургії в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию.

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа Амінь!
Христос Воскрес!

Сьогоднішнє Євангеліє про подорож воскреслого Христа з учнями до Емаусу і впізнання його під час ламання хліба, є зворушливою пасхальною перлиною, сповненою радості та водночас дуже повчальною.

Найперше, «це було першого дня після суботи» – тобто в неділю вранці. Ці учні, які близько знали Христа і, ймовірно, супроводжували його, тепер буквально втікають з Єрусалима до Емаусу. Тоді було прийнято залишатися в Єрусалимі на тиждень після Пасхи, але вони тікали з місця, де зазнали найбільшого розчарування від розп’яття свого Вчителя, якого вважали Месією, і на якого покладали великі надії. Тепер їм здавалося, що все скінчено, що все, що вони пережили, залишилося лише в минулому, і в Єрусалимі їм буквально «палала земля під ногами». Причиною їхньої втечі можливо був страх, бо ніхто не знав, як поведе себе Синедріон у своїй зраді. А раптом почнеться переслідування і учнів Ісуса? І ось, сповнені зневіри, вони йдуть пліч-о-пліч та розмовляють про те, чим вони сповнені. Адже ранкові новини про порожню гробницю, де жінки нібито зустріли живого Ісуса, і про всі події навколо цього, настільки дивні, що дійсно не знаєш, що з цим робити.

Коли вони розмовляють, шукаючи відповіді на незрозуміле… до них приєднується ще один паломник. В цьому немає нічого дивного, бо зручніше долати шлях разом. Але цей, можливо, «впав з дерева»… Він нічого не знає про те, що сталося в Єрусалимі за останні кілька днів, і чим наповнене ціле місто! Тому втікачам конечно потрібно вилити з себе всю цю невизначеність та напругу. Перерахувати всі події, що відбулися… Невпізнаний паломник іде з ними і слухає. Терпляче, смиренно. Тільки коли всі їхні невпевненості, сумніви і питання без відповідей виплили одне з одним, він починає терпеливо і глибоко пояснювати. «Які ж ви нерозумні і нерішучі, щоб вірити всьому, що говорили пророки». Говорить це не для того, щоб поставити їх перед доконаний фактом, ким він є, а щоб довести книгами Святого Письма, що Месія повинен був прийти і постраждати. Що Божественна доля полягала в тому, що Месія мав бути неприйнятим і незрозумілим, а його воскресіння нанесло остаточну поразку усім його супротивникам.

До Емауса близько 12 км, тому йому довелося досить довго тлумачити. Але ці двоє дуже хотіли почути від нього більше. Вони почувалися поруч з цим дивним паломником по особливому добре і безпечно. І ось, коли він хоче йти далі, вони запрошують його залишитися з ними, бо вже пізно і день минув… І лише тоді, коли вони сідають за стіл і утворюють спільноту, а паломник бере на себе роль того, хто ламає хліб, їхні очі як би відкриваються, і вони впізнають. Адже це Господь! «Хіба наші серця не горіли, коли він промовляв до нас дорогою, відкриваючи розуміння Святого Письма?»

Ті, хто втік від спільноти апостолів, тепер поспіхом повертаються. Вони не дивляться ні на зусилля, ні на час, ні на що-небудь навколо. Звістку про зустріч з Воскреслим треба передати апостолам. Щоб заразити їх тією радістю, знанням, що Ісус воскрес і перебуває серед них! Тим часом Ісус також з’явився апостолам за зачиненими дверима світлиці Тайної Вечері, щоб вони теж увірували.

Цей уривок з Євангелія навчає нас багатьом фундаментальним істинам нашої віри. Очевидно, учні Емаусу не були першими і, звичайно, не останніми, кому довелося пробиратися крізь хащі гіркоти і розчарування, щоб зустріти Ісуса і жити у вірі. Де є Ісус, коли ми почуваємося надзвичайно важко, тому що люди підвели нас, або коли ми думаємо, що нас підвів Бог? Наші стосунки з Ісусом не позбавлені такої гіркоти. Навіть сьогодні багато людей залишають Христа, тому що він не виправдовує їхніх очікувань. Справжня віра не є безпроблемною дійсністю. Якщо не наші власні слабкості, то багато що навколо нас надійно подбає про нескінченні сумніви. Важливо відкрити їх перед Господом, зійти з ним у наші розчарування і представити їх для зцілення. Він завжди є поруч, терпляче шукає шлях до кожного людського серця, щоб відкрити йому очі та пробудити в ньому надію. Просто іноді це займає з нами більше часу, ніж недільний вечір.

Учні Христа не втікають з Єрусалима з почуттям полегшення від того, що знайшли бажаний привід, щоб покинути свої колишні надії. Вони досі носять їх у собі і продовжують свідчити про них, хоч і у вигляді негативу до колишньої радості. Тому світло слова пом’якшило їхні серця, і їх «очі відкрилися».

Історія подорожі учнів до Емаусу є і для нас провідником по шляхах нашого життя, не раз сповнених сумнівами, скорботами, а іноді й гіркими розчаруваннями. Божественний мандрівник продовжує бути нашим супутником, та запалює світлом Слова, яке походить від «Хліба життя», через яке Христос досконало виконує свою обітницю бути з нами «завжди, аж до кінця віку». Слово Боже і Євхаристія знаходяться в самому центрі спільноти паломницької Церкви. І куди ми всі йдемо з Христом? Звичайно ж, додому! До дому Отця! Ніяка втеча від Церкви, від Христа, від Таїнств кудись в Емаус не врятує нас, навпаки. Лише єдність з Христом пов’язує нас узами однієї віри і взаємного братерства, бо наш шлях і наше життя – це Христос. Амінь.

Джерело