Трансгуманізм прогресує: Роботи будуть чутливі до дотиків завдяки синтетичній шкірі

Трансгуманізм прогресує: Роботи будуть чутливі до дотиків завдяки синтетичній шкірі

Було створено синтетичну еластичну шкіру, яка дозволить машинам відчувати дотик на рівні людини. За словами вчених, її можна використовувати, наприклад, у конструюванні роботів-медсестер або роботів-масажистів.

Вчені з Техаського університету в Остіні (США) повідомили про розробку нового типу штучної шкіри, яку можна використати для виготовлення роботів та інших пристроїв, інформує pch24.pl.

Ідея полягає в тому, щоб машини мали відчуття дотику, що допомагало б їм справлятися із завданнями, що вимагають високої точності. Відповідні покриття вже існують, але вони мають той недолік, що коли розтягуються, то втрачають точність вимірювання прикладеного до них тиску.

«Подібно до того, як людська шкіра повинна розтягуватися та згинатися, щоб адаптуватися до наших рухів, електронна шкіра має функціонувати таким же чином. Незалежно від того, наскільки розтягується створена нами електронна шкіра, реакція на тиск залишається незмінною. Це величезне досягнення», – каже проф. Наньшу Лу, ​​автор винаходу, описаного в журналі «Matter».

Ключем до успіху проекту стало поєднання двох технологій, які зазвичай використовуються окремо при створенні еквівалентів штучної шкіри. Вченим вдалося інтегрувати обидва типи датчиків в еластичне покриття. Під час демонстраційних експериментів дослідники побудували надувні захвати, здатні змінювати форму та виконувати різноманітні складні завдання. З їх допомогою вчені точно вимірювали пульс добровольців.

Дослідники згадують про такі можливі застосування винаходу, як конструювання синтетичних рук, які нагадують людські руки. Шкіра дозволить машині прикладати точно виміряну силу. Оснащений ними робот міг би, наприклад, вимірювати пульс пацієнта в лікарні або робити масаж.

Населення в різних країнах старіє, і роботи-медсестри можуть виявитися надзвичайно корисними,- переконують експерти. Інші типи роботів, оснащені новою електронною шкірою, можуть, наприклад, допомагати жертвам катастроф, зокрема: шукати людей у ​​зруйнованих будівлях і виконувати прості дії з порятунку життя, наприклад, масаж серця.

У свою чергу, наприклад, домашній робот, якого просять дати склянку води, не впустить її і не розчавить.

Джерело