Американські католики розходяться з Церквою в фундаментальних питаннях

Американські католики розходяться з Церквою в фундаментальних питаннях

Райан Бердж, провідний дослідник релігії та політики, нещодавно зібрав дані, які показують, що «кафетерійний католицизм» поширюється в Сполучених Штатах. Американські католики загалом не погоджуються з вченням Церкви щодо фундаментальних питань: абортів, евтаназії та смертної кари.

Бердж заявив, що лише 0,9 відсотка католиків погоджуються з вченням Церкви в усіх трьох питаннях. Висновки були зроблені на основі даних за 2022 рік, зібраних Глобальним соціальним дослідженням (GSS) і зібраних Асоціацією архівів релігійних даних. Бердж сказав у розмові з CNA, що це найнижчий показник з тих пір, як GSS почала збирати дані, пише pch24.pl.

«Мало того, що багато католиків не згодні з вченням Церкви – насправді, якщо ви подивитеся на дані, майже всі вони не погоджуються», – сказав Бердж, який викладає політологію в Університеті Східного Іллінойсу.

Щодо питання абортів, понад 50 відсотків американських католиків підтримують вбивство ненародженої дитини, якщо життя або здоров’я матері знаходиться під загрозою, якщо дитина була зачата в результаті заборонених дій, якщо існує «висока ймовірність серйозного дефекту» або якщо сім’я чи мати «не хоче або не може утримувати іншу дитину». Понад 80 відсотків католиків у США підтримують євгенічні аборти.

Що стосується евтаназії, яку Церква вважає морально неприйнятною, більшість католиків знову не погоджуються з вченням Вчительського Уряду. За даними, аж 70 відсотків католиків підтримують евтаназію, яка в опитуванні визначається як «здатність людини покінчити життя самогубством у разі невиліковної хвороби». Як зауважив Бердж, підтримка католиками евтаназії та самогубства з допомогою постійно зростає з 1980-х років.

Джерело