Як наші земні тати впливають на наш образ Бога

Як наші земні тати впливають на наш образ Бога

Може бути важко називати Бога «Отцем», коли наш власний земний батько розчарував нас або, можливо, навіть покинув нас.

Багатьом із нас важко називати Бога «Татом». Кожного разу, коли ми це робимо, у нашій свідомості може спливати потік земних образів.

Як би ми не намагалися це заперечувати, наш власний досвід спілкування з татами відіграє вирішальну роль у нашому сприйнятті Бога.

Люблячі тати

Якщо у нас є батько, який любить нас і який милосердний до нас, то буде порівняно легко уявити Бога, який є досконалістю цієї любові та милосердя.

Наш земний батько може мати подібне серце до батька Блудного сина, батька з широко розкритими руками, готового і охочого прийняти нас, коли ми падаємо.

Свята Тереза з Лізьє мала такого святого батька, який виявив їй любов Отця в ранньому дитинстві і полегшив їй любов до Бога.

Відсутні тати

Є й інша крайність — тати, які або залишають своїх дітей, або заподіюють їм біль і страждання.

Якщо у нас буде такий батько, ми, ймовірно, виростемо з думкою, що всі батьки такі.

Милосердний і люблячий Бог буде здаватися неможливим.

Для багатьох із нас це є одним із найбільших каменів спотикання, щоб відкрити свої серця Богові.

Очищення наших образів

Катехизм Католицької Церкви згадує цю реальність у розділі молитви Господньої, нагадуючи нам, що ми повинні очистити наші образи батьківства:

«Перед тим як зробити «своїм» цей перший заклик Молитви Господньої, дуже корисно з покорою очистити наше серце від деяких фальшивих образів «цього світу». Покора допомагає нам визнати, що «Сина не знає ніхто, крім Отця, Отця ніхто не знає, крім Сина, та кому Син схоче відкрити», тобто «немовлятам» (Мт. 11,27). Очищення серця стосується батьківських чи материнських образів, які породжені особистою і культурною історією та впливають на наше ставлення до Бога».

(ККЦ 2779)

Ключовим для нас є визнання того, що Бог є джерелом справжнього батьківства.

Не ми нав’язали Богу титул «Отець», але Бог відкрив нам його:

«Ім’я “Бог Отець” нікому ніколи не було об’явлене. Навіть коли сам Мойсей запитав у Бога, Хто Він, він почув інше ім’я. Нам це ім’я було об’явлене в Сині, бо, поки ми не пізнали Сина, ми не могли пізнати ім’я Отця»

(ККЦ 2779)

Кожного разу, коли ми називаємо Бога «Отцем», ми маємо пам’ятати, що Його батьківство не базується на нашому батькові, але що всі батьки покликані бути такими, як Бог, наш Небесний Тато.

Джерело: aleteia.org

Джерело