У Нігерії внаслідок серії атак ісламістів загинули 50 християн

У Нігерії внаслідок серії атак ісламістів загинули 50 християн

Нігерія залишається країною із найбільшою кількістю жертв серед християн за останній час. Ісламські бойовики регулярно здійснюють напади на християнські поселення в центральних та північних регіонах і вирізають мешканців, включно із жінками та дітьми.

Протягом останніх двох тижнів ісламісти провели низку атак на християнські поселення. 19 квітня в Плато вони вбили 12, протягом 20-22 квітня у Бенуе внаслідок масштабної різанини загинули ще 28, 23 квітня в Кадуні ісламісти вбили пастора Манассеха Ібрагіма, а 5 травня бойовики Фулані напали на поселення в цьому ж регіоні та вбили ще 6 християн.

Внаслідок цих та інших нападів ісламісти поранили десятки людей, а також атаки супроводжуються викраденнями з метою отримання викупу. Вбивства християн у Нігерії є системними. При цьому стратегія місцевої та національної влади в таких випадках включає лише перевірку кількості постраждалих і загиблих, а також оголошення чергового розслідування, яке не призводить до викорінення ісламських угруповань.

Нігерія залишається найбільш смертоносним місцем для християн. З жовтня 2022 року по вересень 2023 року там було вбито 4118 християн (дані Open Doors). Системна різанина християн в Нігерії залишається здебільшого ігнорованою міжнародної спільноти та правозахисними організаціями. Особливо цинічно виглядає те, що західні політики свідомо відкидають релігійний мотив нападів і штучно пов’язують насильство із зміною клімату. Після масової різанини на Різдво, в якій загинули дві сотні християн, Європейський Парламент опублікував резолюцію, в якій причиною насилля назвав конкуренцію за землю, викликану стрімкою зміною клімату.

1 травня Комісія США з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) опублікувала річний звіт, в якому знову включила Нігерію як країну, де переслідують християн. Хоча напади ісламістів відбуваються регулярно вже багато років, однак у 2021 років Державний департамент США виключив Нігерію з цього переліку, що спричинило схвалення з боку ісламістських груп.

 Понад два десятиліття різні ісламістські угруповання, особливо «Боко Харам», атакують християн та відносно поміркованих мусульман. Організація несе відповідальність за сотні викрадень людей, приблизно 50 000 убивств і втечу 2 мільйонів нігерійців у інші регіони та країни.

Джерело: c4u.org.ua

Джерело