Білорусь: заарештували двох католицьких священників

Білорусь: заарештували двох католицьких священників

В Урочистість Вознесіння Господнього парафія Матері Божої Фатімської у Шуміліно (Вітебська область, Білорусь) залишилась без священників. Напередодні, 8 травня, отців Андрія Юхневича ОМІ та Павла Лемеха ОМІ затримали після зустрічі духовенства та богопосвячених осіб Вітебської дієцезії.

Про обставини затримання розповіли парафіяни: «Коли всі роз’їхалися, до костелу під’їхали три машини з міліцією, всі були в цивільному. Оглянули приміщення і забрали отця Павла. Водночас отця Анджея затримали в дорозі – він їхав на зустріч».

Портал Katolik.life повідомляє, що зараз священники, які є громадянами Білорусі, перебувають в ізоляторі у Вітебську. Очікується, що суд над ними відбудеться 10 травня. Звинувачення поки що невідоме.

Отець Андрій Юхневич ОМІ є настоятелем Місії Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Білорусі (належить до Польської провінції Згромадження) та очільником Кординаційної групи настоятелів та представників монаших спільнот Білорусі.

Отець Андрій Юхневич з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, як громадянин Білорусі, висловлював власний спротив війні та засуджував дії влади. Висловлюючи солідарність з українським народом, він запевняв у постійній молитві за своїх співбратів місіонерів облатів, що служать в Україні, та за весь народ, який намагаються винищити. Щодня разом із парафіянами він молився за навернення Росії та Білорусі, якнайшвидше припинення війни в Україні.

Як повідомляють деякі інформаційні портали Білорусі, після виборів 2020 року режим Лукашенко не сормиться карати священників та віруючих за висловлювання та навіть молитви, які режим вважає небажаними.

Молімося про потрібні благодаті та дар міцної віри для цих двох священників, а також всіх тих, хто став жертвою репресій, виступаючи проти безглуздої війни та молячись про мир в Україні.

Нагадуємо, на початку цього року у звіті організації «Допомога Церкві в потребі» було зазначено, що Білорусь посідає друге місце в світі за кількістю ув’язнених священників: у 2023 році їх було щонайменше десять.

Джерело: Римсько–Католицька Церква в Україні

Джерело