Маленькі, милі та кудлаті: чотирилапі експерти на варті державних рубежів

Службові собаки – незамінні помічники прикордонників. Мало хто знає, але охороняти кордон прикордонникам допомагають не лише мужні та відважні вівчарки. Є серед чотирилапих охоронців й інші породи такі, як спанієлі, фокстер’єри, ягдтер’єри, джек-рассел-тер’єри, біглі тощо.

Попри невеликі розміри, вони справжні фахівці з виявлення зброї, вибухівки, наркотиків та тютюнових виробів.

Саме такого маленького, але спритного помічника обрав собі прикордонник Сергій Голубояр. Його напарниця – фокстер’єр Дінара, з якою вони навчаються на пошук наркотичних речовин.

Фокстер’єри – природжені мисливці. Їхній азарт до полювання зробив їх незамінними помічниками на військовій службі і зараз ці кудлаті експерти допомагають прикордонникам охороняти кордон. Попри невеликі розміри та милий вигляд, вони справжні фахівці з виявлення зброї, вибухівки, наркотиків та тютюнових виробів.

Порода була виведена спеціально для полювання на лисиць, а в 1876 році жорсткошерсті фокстер’єри були визнані, як окрема порода собак, в тому ж році був заснований клуб любителів фокстер’єрів.

«У кінології я уже 15 років і не уявляю своєї служби без чотирилапого напарника. Для мене службовий пес – це не лише бойова одиниця, це в першу чергу надійний помічник, напарник та вірний друг, з яким охороняти кордон значно ефективніше», – поділився кінолог.

До цього у Сергія були німецькі вівчарки. Зараз кінолог виховує фокстер’єра, каже, що попри маленькі розміри, ця порода у роботі не поступається великим породам. А ще це дуже активні, допитливі та грайливі собаки, тому Дінара стала улюбленцем усієї сім’ї.

Зовсім скоро, завершивши навчання, маленька та спритна Дінара поповнить стрій чотирилапих охоронців і на рівні з іншими хвостатими помічниками допомагатиме прикордонникам боротися з протиправною діяльністю на кордоні.

Джерело