Папа: підтримувати життя, уникаючи пастки сліпого егоїзму

Папа: підтримувати життя, уникаючи пастки сліпого егоїзму

У своєму слові, зверненому до учасників «Генеральних Штатів щодо народжуваності», Святіший Отець поділився тим, що тема народжуваності дуже близька його серцю, наголосивши на потребу відважних рішень, щоб змінювати негативні тенденції у показниках народжуваності.

 

У п’ятницю, 10 травня 2024 р., Папа Франциск взяв участь у четвертій зустрічі «Генеральних Штатів щодо народжуваності» – ініціативи італійських сімейних асоціацій, яка збирає представників влади і громадянського суспільства, щоби замислитися над демографічною ситуацією в Італії та в світі. Вранці Святіший Отець прибув до концертного залу «Auditorium Conciliazione», розташованого поблизу Ватикану, де вказав на важливість спільних зустрічей і праці щодо сприяння народжуваності в реалізмі, далекоглядності й відвазі.

Сприяти надії народу

Говорячи про реалізм, Папа пригадав, що в минулому не бракувало досліджень і теорій про кількість населення Землі, які застерігали, що народження занадто великої кількості дітей призвело б до економічного дисбалансу, нестачі ресурсів і забруднення навколишнього середовища. Він зазначив, що «ці тези вже давно застарілі» та розглядають людське життя як проблему, а не як дар.

«В основі забруднення довкілля і голоду в світі лежить не народження дітей, а вибір тих, хто думає лише про себе, шаленство неприборканого, сліпого і нестримного матеріалізму, споживацтва, яке, як згубний вірус, докорінно підриває існування людей і суспільства», – наголосив Святіший Отець. За його словами, егоїзм створює несправедливість і гріховні структури, а також робить нас глухими до голосу Бога й голосу наших братів і сестер, які поруч. «Проблема нашого світу не в тому, що народжуються діти, а в егоїзмі, споживацтві та індивідуалізмі, які роблять людей пересиченими, самотніми й нещасними», – сказав Папа.

Натомість високий показник народжуваності – «це перший показник надії народу», а без дітей та молоді «країна втрачає надію на майбутнє». Він зазначив, що, наприклад, в Італії на сьогодні середній вік становить сорок сім років та має тенденцію встановлювати нові негативні рекорди. «На жаль, якби нам довелося спиратися на ці дані, ми були б змушені констатувати, що Італія, як і вся Європа, поступово втрачає надію на завтрашній день: Старий континент дедалі більше перетворюється на старіючий континент, втомлений і зневірений, настільки зайнятий прогнанням самотності й туги, що більше не вміє відчувати справжню красу життя в цивілізації дарування», – сказав Папа.

Підтримувати сім’ю та запроваджувати довгострокові рішення

Святіший Отець зауважив, що проблема малої народжуваності є комплексним питанням та потребує далекоглядності, щоб зупинити цю «кровотечу». «На інституційному рівні існує нагальна потреба в ефективній політиці, сміливих, конкретних і довгострокових рішеннях, які дозволять сіяти сьогодні, щоб діти могли пожинати завтра. Необхідні більші зусилля з боку всіх урядів, щоб молоді покоління мали змогу реалізувати свої законні мрії», – зазначив він.

Виокремлюючи конкретні рішення на користь сім’ї, Папа вказав на те, щоб не залишати матір перед вибором між роботою і доглядом за дитиною, на можливість надати молодим парам фінансову впевненість у завтрашньому дні, а також просувати на суспільному рівні культуру великодушності й солідарності між поколіннями, оскільки майбутнє будується разом зі старшими поколіннями.

Мати відвагу змінювати речі разом з Христом

Говорячи про відвагу, Святіший Отець скерував своє звернення до молоді. «Знаю, що для багатьох з вас майбутнє може здаватися тривожним, і що серед зменшення кількості народжуваності, воєн, пандемій та кліматичних змін нелегко утримувати надію. Але не здавайтеся, майте віру, бо завтрашній день не є чимось неминучим: ми будуємо його разом, і в нашому разом ми передусім знаходимо Господа», – сказав він. За його словами, Христовий вислів з Євангелія: «А я кажу Вам» (пор. Мт. 5,38-48), змінює речі, готуючи «нестандартність» і перелом у ситуації. «Не підкоряймося вже написаному іншими сценарію, веслуймо, щоб змінити курс, навіть якщо це означає плисти проти течії!» – наголосив Папа Франциск.

 

 

Джерело: Vatican News

Джерело