Моторошні фейки про українців: росіяни підробили обкладинку німецької преси

  • Автор допису:

Новий виток дезінформації: російські пропагандисти сфальсифікували обкладинку газети Handelsblatt. У зв’язку з тимчасовим припиненням надання консульських послуг для українських чоловіків за кордоном, російська пропагандистська машина запустила нову хвилю фейків. На цей раз в інформаційний простір було вкинуто фальсифіковану обкладинку відомої німецької газети Handelsblatt, зображаючи відрубану кисть руки з українським паспортом і кров’ю з підписом: «Так, мертвий. Але з новим паспортом».

Цей фейк вказує на випуск газети під номером 87 за 4 травня 2024 року, хоча насправді це число припадає на суботу, а Handelsblatt виходить з понеділка по п’ятницю. Автентичний випуск газети під цим номером мав зовсім іншу обкладинку та датувався 6 травня 2024 року.

Цей інцидент є черговим прикладом як російська пропаганда намагається викликати паніку та недовіру до українського уряду, спотворюючи інформацію про мобілізаційний процес та відправлення чоловіків на фронт. Ці маніпуляції спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні та посилення безвиході серед населення.

Моторошні фейки про українців: росіяни підробили обкладинку німецької преси

«Немецкий журнал Handelsblatt вышел с мрачной иллюстраций на обложне: «Да, мёртвый. Но с новым паспортом» – написано в заглавие. На обложке оторванная рука с паспортом Украины. По сути так и будет со всеми мужчинами от 18 до 60 лет, которые поведутся на уловку Зеленского и вернутся на Украину за обновлением документов. Их отправят на фронт, где они погибнут», – цитуємо дописи (мовою оригіналу), які поширює російська пропаганда.

Моторошні фейки про українців: росіяни підробили обкладинку німецької преси

На згаданій обкладинці вказано, що йдеться про випуск газети під номером 87 за 4 травня 2024 року. Однак Handelsblatt — це щоденна німецька газета, яка виходить із понеділка по п’ятницю. А 4 травня – це субота.

Моторошні фейки про українців: росіяни підробили обкладинку німецької преси

Справжній випуск газети під номером 87 вийшов 6 травня 2024 року і має зовсім іншу обкладинку.  Перевірити це можна, просто перейшовши на офіційний сайт видання.

Цей вкид — реакція російської пропаганди на тимчасове припинення надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном. Нагадаємо, що раніше у МЗС України наголосили, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг є тимчасовим кроком, зумовленим, зокрема, необхідністю розв’язати питання щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Моторошні фейки про українців: росіяни підробили обкладинку німецької преси

Відзначимо, що це – вже не перший фейк з обкладинками газети Handelsblatt. Раніше ми вже спростовували інформацію про «фейкову обкладинку німецької газети Handelsblatt про Зеленського і недосяжне НАТО».

А також «про обкладинку видання «HANDELSBLATT» з карикатурою на Зеленського, якого «вбивають», як Цезаря».

ВИСНОВКИ

Отож, німецька газета не випускала обкладинки із закривавленим українським паспортом. Пропагандисти систематично поширюють фейки про мобілізаційний процес в Україні, у такий спосіб створюючи наративи про те, що в Україні відправляють чоловіків на смерть. Це – маячня, яка має на меті посилити відчуття безвиході серед населення та викликати недовіру до керівництва держави.

Матеріал підготовлено в рамках проєктної співпраці з проєктом з протидії дезінформації «БезБрехні».