Кардинал Паролін: Святий Престол буде представлений на саміті миру в Швейцарії

Кардинал Паролін: Святий Престол буде представлений на саміті миру в Швейцарії

Спілкуючись із журналістами на полях економічного форуму молоді, організованого в Посольстві Італії при Святому Престолу, Державний Секретар Святого Престолу засудив замах на Главу Уряду Словаччини та підтвердив участь Святого Престолу в Саміті миру, який 15-16 червня відбуватиметься у Швейцарії.

Кардинал Пʼєтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, висловив свою стурбованість замахом на Премʼєр-Міністра Словаччини Роберта Фіцо, скоєним 15 травня 2024 року. «Ми справді занепокоєні тим, що відбувається, складається враження, що вже немає жодних меж», – сказав він, спілкуючись того ж вечора із журналістами на полях заходу, організованого молодими представниками Християнської спілки керівників підприємств, що відбувався в осідку Посольства Італії при Святому Престолі. «Все це справді веде до збільшення насильства, стосунки дедалі більше позначені насильством і залишається все менше сподівань на побудову спокійних стосунків миру», – додав кардинал.

Сході думки пов’язані також і з ситуацією в Україні, де триває російський наступ, зокрема, на Харківщині. «Також і там, – зауважив Державний Секретар, – великою проблемою є знайти простір для діалогу, для переговорів, якого на даний момент не видно». В цьому контексті кардинал Паролін скеровує погляд на саміт миру, що 15 і 16 жовтня відбуватиметься в Швейцарії: «Побачимо, що він принесе, чи спричинить він якийсь рух у напрямку миру». Державний Секретар підтвердив участь Святого Престолу, але на даний час ще не визначено, хто братиме участь. Але неодмінно хтось буде, як і під час всіх попередніх зустрічей на рівні радників з питань безпеки. «Ми маємо статус спостерігача та насамперед зосереджуємося на гуманітарних аспектах цього мирного плану», – підкреслив він.

Щодо обміну полоненими, до якого закликав Папа, також і під час недільної молитви з паломниками 12 травня, кардинал Паролін зазначив, що відбувся обмін списками, додавши: «Не знаю, чи цьому відповідатимуть конкретні дії. Думаю, що так, але можливо доволі повільно. Однак, діалог щодо полонених ведеться».

Джерело: vaticannews.va

Джерело