За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Цього тижня за матеріалами Бюро суд виніс вирок стосовно двох зрадників, завершено розслідування та направлено до суду матеріали щодо 22 перебіжчиків, про підозру повідомлено п’ятьом особам.

За матеріалами ДБР суд визнав винним у державній зраді колишнього співробітника «Північної виправної колонії (№ 90)», який пішов на співпрацю з окупантами в захопленому Херсоні.

Після захоплення міста окупанти взяли під контроль пенітенціарну установу. Обвинувачуваний пішов на співпрацю зі загарбниками й залишився на посаді: виконував усі вказівки окупаційної влади та отримував зарплатню у рублях. Після звільнення Херсону чоловік втік разом з військовими рф.

Колишній співробітник колонії заочно засуджений за держзраду (ч. 2 ст. 111 КК України) до 15 років позбавлення волі.

Ще один зрадник отримав 15 років позбавлення волі за обвинуваченням у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Колишній правоохоронець після захоплення Якимівки у Мелітопольському районі Запорізької області став співпрацювати з окупаційною владою. За проявлену лояльність він очолив відділ кадрів у відділку поліції.

Скеровано до суду обвинувачення у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України) щодо колишнього посадовця воєнізованої охорони «Укрзалізниці», який в окупованому Херсоні допомагав ворогу «віджимати» майно підприємства.

Одразу після захоплення міста він перейшов на бік ворога та згодився на пропозицію очолити загін воєнізованої охорони на залізниці. Після звільнення Херсону чоловік втік з міста та зараз знаходиться на непідконтрольних Україні територіях.

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо екскомандира відділення пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Донецькій області

Обвинувальний акт направлено до суду за статтями державної зради та колабораціонізму (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Після окупації міста Волноваха на Донеччині у березні 2022 року посадовець добровільно перейшов на бік ворога та очолив відділення у незаконно створеному правоохоронному органі.

Наразі на його майно накладено арешт – будинок вартістю 1,5 млн грн у Донецькій області.

За матеріалами ДБР судитимуть трьох колишніх правоохоронців, які працюють на окупантів в захопленому Генічеську. Обвинувальні акти за статтею державної зради направлені до суду (ч. 2 ст. 111 КК України)

У 2022 році вони вирішили залишитися на окупованій території та співпрацювати з ворогом.

Завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувачення щодо колишньої судді Донецького окружного адміністративного суду, яка працює у фейковому «верховному суді днр».

У 2014 році вона після початку окупації Донецька активно сприяла становленню системи фейкових судових органів так званої «днр». Згодом обвинувачена обійняла посаду «судді верховного суду – голови судової палати по арбітражним справам верховного суду днр».

Вона обвинувачується у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Скеровано до суду обвинувачення за статтею державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України) щодо 15 рятувальників з Маріуполя.

Вони навесні 2022 року залишилися на тимчасово окупованій території Маріуполя, добровільно пройшли «співбесіду» з загарбниками та працевлаштувалися до так званого «пожежно-рятувального загону».

Ще одного так званого посадовця «мнс лнр» також судитимуть за обвинуваченням у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Начальник відділу одного з райуправлінь ДСНС в Луганській області залишився на окупованій території та отримав посаду «заступника начальника загону – начальника відділення з питань наглядово-профілактичної діяльності Старобільського загону мнс лнр».

За клопотанням працівників Бюро на рухоме та нерухоме майно обвинуваченого накладено арешт.

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді чотирьом жителям Херсонщини, які влаштувалися на «службу» до створеної окупантами тюрми.

Зокрема, два колишніх співробітника «Дар’ївської виправної колонії (№10)» влаштувались на роботу та отримали посади у виправній колонії в тимчасово захопленому Херсоні.

Також про підозру повідомлено колишньому заступнику начальника «Голопристанської виправної колонії (№ 7)» із соціально-виховної та психологічної роботи, який пішов на співпрацю з окупантами та отримав від них керівну посаду в окупованій установі.

Усі фігуранти підозрюються у добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Двом з них – колишнім працівникам Дар’ївської колонії – також повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Заочну підозру отримав правоохоронець з селища Дворічна Куп’янського району Харківської області, який перейшов на бік окупантів після російського повномасштабного вторгнення до України.

Він підозрюється у державній зраді та колабораціонізмі (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Нагадаємо, що санкції статей державної зради та колабораціонізму передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Волинська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська та Херсонські обласні прокуратури.

За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд призначив 15 років тюрми двом зрадникам, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 27 перебіжчикам

Джерело