У Чикаго українці закликали американські корпорації вийти з російського ринку

11 червня українська діаспора штату Іллінойс зібралась у центрі Чикаго на мітинг протесту “Stop War Profiteering, Exit russia NOW!” (“Зупиніть війну”, вийдіть з росії ЗАРАЗ!) із закликом до міжнародних бізнесів вийти з російського ринку.

Мітинг відбувся під готелем Sheraton Grand Chicago Riverwalk, де зібралися на зустріч генеральні директори глобальних компаній під час Форуму споживчих товарів у Чикаго (Consumer Goods Forum).

Також з ініціативи українців в центрі Чикаго у цей день з’явився маркований автомобіль, який пригадує назви компаній, які все ще не покинули ринок росії.

Мета акції – закликати Mondelēz International, PepsiCo, Nestle, Procter & Gamble, Unilever, Mars приєднатися до тих американських компаній, які вже припинили свою діяльність з рф, відмовившись фінансувати російські злочини проти людяності та війну росії проти України.

Мітинг було організовано активістами Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойсу). До акції приєднався Генеральний консул України в Чикаго Сергій Коледов.

Московія розпочала війну проти України у 2014 році. 24 лютого 2022 року путін оголосив “спецоперацію” і здійснив повномасштабне військове вторгнення на українську територію.

Ця жорстока війна та воєнні злочини російської армії спричинили гуманітарну катастрофу в Україні з десятками тисяч вбитих мирних жителів, сотнями викрадених дітей та мільйонами біженців. У відповідь на цей акт агресії багато міжнародних компаній залишили російський ринок, однак частина ще продовжує вести там бізнес у звичайному режимі.

Так, їм відомо про Бучу, Маріуполь, Ірпінь та Харків, знищені житлові квартали великих міст та спалені села, розстріляних і закатованих мирних жителів, викрадених українських дітей та тисячі полонених.

Проте, жадоба прибутку стала важливішою, ніж бомби, які падають щодня на голови українських мирних жителів, руйнуючи і вбиваючи.

Сума податків, сплачених усіма іноземними компаніями, які працюють у Росії, у 2022-2023 роках може становити 20 мільярдів доларів на рік, згідно з новим звітом міжнародної коаліції громадянського суспільства B4Ukraine.

Станом на лютий 2024 року лише невелика кількість – 358 іноземних фірм – завершили повний вихід з Росії шляхом продажу або ліквідації бізнесу. 2138 іноземних компаній, що мали російські дочірні компанії станом на лютий 2022, залишаються в країні-агресорі, опосередковано сприяючи війні через корпоративні податки, ланцюги постачань і допомогу Кремлю в його мобілізаційних зусиллях, згідно з вимогами указу Путіна про часткову мобілізацію.

Американські, німецькі і швейцарські компанії є найприбутковішими в Росії та сплатили Кремлю найбільший податок на прибуток у 2022 році, йдеться в аналізі B4Ukraine, що ґрунтується на даних KSE.

Нині в Росії працюють 330 американських фірм. Компанії споживчих товарів (FMCG), як-то Mondelez International, Unilever, PepsiCo, Procter & Gamble, Nestlé та Mars, мають одні з найбільших прибутків у Росії, отримавши 17,6 мільярдів доларів доходу у 2022 році. Особливо увагу громада зосередила на діяльності американської компанії Mondelēz International, яка досі працює на території росії, а її керівники відкрито заявляють, що їм “байдуже” щодо дій ерефії.

Ці компанії використовують схожі обґрунтування для того, щоб залишатися на ринку держави-агресора. Вони стверджують, що постачають товари “першої потреби”, та висловлюють глибоку стурбованість добробутом своїх російських співробітників.

Понад 2000 іноземних компаній залишаються в росії. 2024 рік – це рік, коли потрібно припинити фінансування російської війни та гарантувати, що Україна зможе відновити свій суверенітет і територіальну цілісність.

Чи почують нас ті, хто ухвалює рішення? Невідомо. Однак я впевнена – ми усі разом, своїми акціями і мітингами, своїми діями – відмовляючись купувати продукцію компаній, які продовжують працювати в росії – можемо змінити світ. Довести, що життя людини і незалежність країни – це найвища цінність.

Світові й американські компанії, які за понад два роки не змогли припинити спонсорувати ракети терориста, не мають права на існування!

  

Джерело