“Довідник безбар’єрності”: усиновлення під час повномасштабної війни. Що змінилося?

На початку повномасштабних воєнних дій в Україні процедуру усиновлення було неможливо здійснювати. Це був вимушений крок через неможливість забезпечити дотримання законодавства та безпеку дітей. Коли ситуація стала більш контрольованою, можливість усиновлення відновилася.

“Довідник безбар’єрності”: усиновлення під час повномасштабної війни. Що змінилося?

Усиновити дитину можливо на території, що підконтрольна українській державі, де працюють органи влади та немає активних бойових дій.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснюється на підставі рішення суду. Дітей, які осиротіли у зв’язку з воєнними діями, спочатку ставлять на облік з усиновлення, тобто вони офіційно мають бути визнані сиротами. Мають бути повністю встановлені обставини життя їхніх батьків або родичів. В умовах воєнного стану, коли люди можуть перебувати без зв’язку, в полоні або в лікарні із пораненнями, це може потребувати більш тривалого часу.

Після з’ясування усієї інформації пріоритет в усиновленні надається перш за все родичам дитини. Усиновити можуть і ті, хто не має із дитиною кровного зв’язку, зокрема й іноземці. Як і до війни, усиновити можна дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали батьки, і яка в обов’язковому порядку перебуває на обліку з усиновлення. При цьому потрібна згода самої дитини, якщо вона може її висловити.

Наприкінці травня були внесені перші зміни у процедуру усиновлення. Так, з’явилася можливість забрати в нову родину усиновлену дитину, якщо вона евакуйована за межі України. Це можливо у присутності посадової особи консульської установи України.

Триває цифровізація процесів усиновлення. В Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти» створений банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей потенційних усиновлювачів, а також опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

Подати заявку на консультацію з усиновлення дитини можна на порталі Дія. Наступним етапом стане можливість подати в Дії заяву на статус кандидата на усиновлення. Зараз подати заяву можна на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг.

Водночас варто бути обережними із повідомленнями на кшталт «усиновлення за три години», тому що це є фейком.

У перші тижні війни у соцмережах писали про можливість термінового усиновлення дітей, які втратили батьків. Однак в Міністерстві соціальної політики України називали це «кричущим невіглаством» або «свідомим шахрайством», що веде до порушення прав дітей, а в окремих випадках – до додаткової травматизації дитини, торгівлі дітьми.

Якщо ви бажаєте допомогти дитині, ви можете тимчасово прихистити її у своїй сім’ї. Для цього потрібно:

  1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем вашого перебування.
  2. Або скористатись чат-ботом «Дитина не сама», де можна онлайн подати заявку на тимчасовий прихисток. З вами зв’яжуться спеціалісти у справах дітей та визначать подальші дії.

У відповідному чат-боті також є нагода повідомити, якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих, ваша дитина загубилася, маєте інші питання стосовно дітей (можна звернутись на гарячу лінію).

Тимчасове влаштування дитини у родину не прирівнюється до її усиновлення та триває протягом певного періоду (тимчасове). Щойно буде нагода – дитина повернеться до батьків, інших родичів чи органів у справах дітей.

* На основі інформації Офісу президента України, Міністерства соціальної політики України, радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини.

Детальніше про це та інше читайте у «Довіднику безбар’єрності» у розділі «У воєнний час» – https://bf.in.ua/u-voiennyj-chas.

«Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді Олени Зеленської. Ілюстрація – Ольги Дегтярьової.

Джерело