#тияк Панічні атаки сьогодні, на жаль, не рідкість. Вони починаються зненацька, і збивають людину з ніг – в переносному

#тияк

Панічні атаки сьогодні, на жаль, не рідкість. Вони починаються зненацька, і збивають людину з ніг - в переносному

#тияк

Панічні атаки сьогодні, на жаль, не рідкість. Вони починаються зненацька, і збивають людину з ніг – в переносному, а іноді й в буквальному сенсі.

📌Зазвичай панічні атаки виникають без реальної небезпеки – як наслідок тривалого стресу й втоми. Потужний вияв тривоги захоплює всі наші відчуття та на певний проміжок часу стирає зв’язок із реальністю – звідси почуття приреченості, втрата самоконтролю.

📌Симптоми панічної атаки: прискорене серцебиття, слабкість, спітніння, нудота, біль у грудях, задишка, тремтіння, озноб, запаморочення, оніміння або поколювання, сухість у роті, позиви в туалет, дзвін у вухах, відчуття жаху, страх смерті.

📌Найкраща протидія панічній атаці – «заземлення», повернення до реальності та усвідомлення цілковитої безпеки. Ділимось технікою “5-4-3-2-1”, що допоможе опанувати гостру раптову тривогу – свою чи людини поряд:
Потрібно сісти, впертися ногами в підлогу, дихати повільно та сконцентруватись на світі довкола;
Потрібно почати повільно називати 5 речей, які бачити поряд (наприклад, стіл, стіна, вікно, двері, килим);
Потрібно назвати 4 речі, які відчуваєте фізично (наприклад, м’який килим, прохолодна стіна, нерівна підлога, тепла долоня);
Потрібно назвати 3 речі, які чуєте (наприклад, звук телевізора, музика, шум дощу);
Потрібно назвати 2 речі, які відчуваєте на нюх (наприклад, парфюм, запах квітів);
Потрібно назвати одну річ, яку можете відчути на смак (наприклад, шоколадна цукерка).

📌Пам'ятайте, поодинокі панічні атаки не свідчать про ментальні розлади. Якщо панічні атаки повторюються, зверніться до свого лікаря. Він спитає #тияк, оцінить симптоми та призначить лікування або направить на подальші обстеження чи порекомендує звернутись до психіатра.

Також радимо сайт https://www.howareu.com/ як своєрідну аптечку при ментальних проблемах.

Джерело