#Тияк: 10 жовтня – День ментального здоров’я

День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Він спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

#Тияк: 10 жовтня – День ментального здоров’я#Тияк: 10 жовтня – День ментального здоров’я

В сьогоднішній час ментальне здоров’я українців так само важливе як й фізичне. В цьому році за ініціативою Першої Леді Олени Зеленської  створена Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?».

Програма допомагає  українцям знаходити джерело сили, а піклування про ментальне здоров’я має стати звичною відповідальністю кожного з нас.

У фокусі уваги Програми – як подолати стрес та негативні емоції під час війни, як знаходити сили для психологічного відновлення, як не забувати дбати про своє ментальне здоров’я та допомагати близьким.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство Охорони Здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я виступає  експертним партнером програми, а виконавчим партнером є громадська організація «Безбар’єрність».

Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Тема ментального здоров’я вона актуальна для всього світу, масштаб найширший: від окремих громад до цілих країн. Це довів третій Саміт перших леді та джентльменів, що відбувся в Києві на початку вересня й був присвячений темі ментального здоров’я.

Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи (!) про себе.

Ментальне здоров’я – це ще й про довіру між нами. Про уміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили заглянути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.

#тияк #worldmentalhealthday #howareyou

Джерело