Екодекалог блаженнішого Святослава у фокусі місій на тему «енергоефективності та енергозбереження»

Екодекалог блаженнішого Святослава у фокусі місій на тему «енергоефективності та енергозбереження»

У п’ятницю, 23 лютого, в рамках екологічних місій, які проводить Українська Греко-Католицька Церква з метою плекання культури відповідальності за створений Богом світ та підвищення енергоефективності повсякденного життя, на запрошення о. Романа Семенюка, настоятеля храму Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ в с. Добросин, до парафії завітали о. Юрій Годісь – голова Екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії, та о. Назар Пирський – екореферент Рава-Руського деканату, які провели екоуроки для учнів школи на тему «Енергоефективність та енергозбереження», мали робочу зустріч з місцевою владою, а на завершення помолилися спільно Літургію з вірними у храмі.

Екологічні місії розпочалися з Добросинського ЗЗСО І-ІІІ ступенів де учні 3, 4 класів разом з душпастирями роздумували про різні види енергії, а також про вплив людини на природу, а школярі 5, 6 класів розмірковували про Божі чесноти: віру, надію, любов, і про те, як через прості екологічні звички, вони допомагають і спонукають нас до певних кроків і дій задля збереження природи.

Екодекалог блаженнішого Святослава у фокусі місій на тему «енергоефективності та енергозбереження»

Старшокласники ж мали змогу висловити свої думки про значення енергозбереження та енергоефективності в світлі кардинальних моральних чеснот: мудрості, справедливості, мужності та поміркованості. Учні, які уважно слухали і правильно відповідали на запитання, отримали заохочувальні екопризи.

Під час уроків учні та вчителі застановилися над важливістю збереження нашої природи, плекання правильних екозвичок, прищеплення любові до навколишнього середовища, яке є відображенням Творця.

Після освітньо-виховних заходів екологічного спрямування у школі душпастирі-екологи зустрілися з керівництвом Добросинсько-Магерівської сільської ради та її працівниками і депутатами. На зустрічі обговорювали напрямки спільної діяльності між духовенством, церквою, територіальною громадою та її мешканцями. Зокрема присутні сфокусували свою увагу на потребі екозаходів з метою популяризації екологічної культури серед мешканців громади та впровадження роздільного збору й сортування побутових відходів, енергозбереження, висадження зелених насаджень та охорони навколишнього природного середовища.

Екодекалог блаженнішого Святослава у фокусі місій на тему «енергоефективності та енергозбереження»

Кульмінаційним моментом місій стала спільна молитва в храмі Воздвиження Чесного Хреста. Під час Літургії о. Юрій виголосив повчальну проповідь на тему християнської відповідальності за Боже створіння – природу, опираючись на Екодекалог Глави і Батька УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. «Не вбивай природу, не завдавай їй ран через підпали залишків рослинності, сміття та отрутохімікати; уникай неволі споживацтва; мудро управляй природніми ресурсами; заощаджуй енергію та підвищуй енергоефективність повсякденного життя; намагайся уникати екологічних гріхів і піклуйся про чистоту свого серця та природного довкілля», – ось ключові аспекти повчання Глави УГКЦ, представлені екомісіонером.

На завершення екомісій всі зробили спільну світлину.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело