OSINT аналіз: як рахувати втрати російської армії по номерах нагород “Орден Мужества”

  • Автор допису:

В перший місяць після повномасштабного вторгнення РФ в Україну аналітики міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm описали оцінки втрат російської армії за перші тижні, використовуючи в якості доказів номери з орденських книжок російських окупантів. Виявилось, що за допомогою російських державних нагород можна доволі точно підраховувати втрати росіян. Ми продовжили наш аналіз і методично збирали номери російських нагород. За перші 15 місяців було зібрано більше тисячі різних нагородних документів російських військовослужбовців.

З кого складаються “російські” втрати. Методологія розрахунків

Кожного дня Генштаб ЗСУ надає статистичні звіти по орієнтовним втратам російських окупантів. Але у заявлені показники входять не тільки представники російської армії. З першого дня війни проти України воюють наступні збройні формування:

Російська Федерація:

  • регулярна армія РФ
  • Росгвардія
  • прикордонники (ФСБ)
  • загони БАРС (частково добровольці у перші місяці війни)
  • добровольці з РФ
  • умовно приватні військові компанії
  • мобілізовані росіяни (з 22.09.2022)

Окрім того, росіяни залучають до роботи на лінії фронту наступні формування:

  • МНС (мінування та розмінування, інженерні роботи, рятувальні роботи)
  • ремонтні бригади заводів-виробників військової техніки
  • цивільні російські медики, що працюють у російських військових шпиталях
  • будівельні бригади з цивільних, що за контрактом з армією РФ будують військові об’єкти

Формування колаборантів з так званої “ДНР”:

  • 1-й армійський корпус та інші силові структури “ДНР”
  • мобілізовані на тимчасово окупованій частині території Донеччини.

Формування колаборантів з так званої “ЛНР”:

  •  2-й армійський корпус та інші силові структури “ЛНР”
  • мобілізовані на тимчасово окупованій території Луганщини.

Представники цих трьох великих груп будуть рахуватись у статистиці ЗСУ як загальні втрати російських окупантів.

Армія вторгнення

У лютому 2022-го року РФ почала повномасштабну війну, маючи на кордонах з Україною близько 150-250 тисяч військових (армія РФ + Росгвардія). Цей показник є доволі умовним, адже до армії вторгнення можна зарахувати всі російські військові частини, які так чи інакше беруть участь у нападі на Україну. Мова йде про військові аеродроми та ракетні війська, що активно обстрілюють Україну, ремонтні бригади, частини залучені в логістику армії РФ та інші.

До російської армії вторгнення треба додати військові сили так званих “ДНР/ЛНР”, які з 2014-го року частково складались з російських військових (командування, офіцерський склад, інструктори, технічні спеціалісти, так звані “відпускники”).

На окупованій частині Донеччини мова піде про так званий 1-й армійський корпус (1АК, “Народна міліція ДНР”). В різні роки чисельність цього з’єднання становила від 20 до 35 тисяч військових до повномасштабного вторгнення.

На окупованій частині Луганщини мова піде про так званий 2-й армійський корпус (2АК, “Народна міліція ЛНР”). В різні роки чисельність цього з’єднання становила від 15 до 20 тисяч військових до повномасштабного вторгнення.

З перших днів війни росіяни розгорнули активну мобілізацію на окупованих територіях, добираючи до структур 1-го і 2-го АК додаткових рекрутів з окупованих територій. З того часу на території ОРДЛО пройшло вже декілька хвиль мобілізації. Мова йде про десятки тисяч мобілізованих.

В самій Росії по лінії МО РФ розгорнули створення з резервістів-добровольців загонів БАРС (рос. – “боевой армейский резерв страны”). Перші активні збори “барсиків” пройшли наприкінці 2021-го року. Частина таких підрозділів мали добровольчий характер, частина – підписували контракти з одним з управлінь МО РФ, але не напряму з МО РФ. Особливо активно їх залучали у перші місяці війни.

Коли стало зрозуміло, що регулярної армії не вистачає, в російських регіонах почали створювати місцеві добровольчі загони. Сюди так само відносяться численні загони російських козачих формувань. Загалом можна говорити про приблизно 100 різних добровольчих загонів. Розмір кожного з них важко оцінити – в середньому від декількох рот до декількох батальйонів. Загальна кількість військ залучених таким чином не перевищує 50 тисяч військових.

Паралельно йшло розширення регулярної армії, до якої ледь не з вулиці набирали рекрутів на короткостроковий контракт на три місяці.

На війну з Україною довелось залучати військовослужбовців з іноземних окупаційних баз росіян (Південна Осетія, Абхазія, Таджикистан, Нагірний Карабах, Сирія) – некрологи цих військовослужбовців постійно з’являються в пресі.

Не оминула війна і віддалені регіони самої Росії (Куріли, Мурманськ, Калінінград). На флоті екіпажі кораблів спонукали перейти у морську піхоту.

З початком війни на фронті почали помічати перші підрозділи так званих умовно приватних військових компаній на кшталт “Вагнера”. До повномасштабної війни це були доволі специфічні загони, що формувались на базі або під ширмою ГРУ, розмір яких варіювався від кількох батальйонів до бригади. Під час активних бойових дій вони почали робити ставку на залучення непідготовленої піхоти. З липня-серпня 2022 на фронті з’являються перші “вагнерівці”, набрані з-поміж засуджених. Кількість “вагнерівців” дуже динамічна, адже їх використовують як “гарматне м’ясо”.

Гостра нестача військових через великі втрати змусила росіян 22-го вересня оголосити (часткову) мобілізацію, яка юридично триває ще й досі. Кількість залучених військових через цей механізм порахувати важко.

По лінії міністерства внутрішніх справ РФ до війни залучались як підрозділи Росгвардії (перший етап війни) так і зведені загони з поліціянтів із російських регіонів.

По лінії міністерства надзвичайних ситуацій РФ до військових дій залучили інженерно-ремонтні бригади, саперні бригади та рятувальників.

По лінії ФСБ у війні беруть участь російські прикордонники та спецзагони. По лінії ФСО в Україні опиняються інженери-зв’язківці та охорона перших осіб.

Представники цих військових угруповань зазнавали втрати на війні проти України. Тепер давайте розберемось, як можна оцінити втрати таких “росіян”

Аналіз відкритих джерел. OSINT

З відкритих джерел вдається знайти інформацію тільки про частину російських втрат. Найкращим дослідником цієї теми є український твіттер-аккаунт Necro Mancer, що веде свою роботу з 2014-го року. Він аналізує тільки російські втрати. За останній рік він додав до бази понад 8 тисяч некрологів росіян з вказанням військових частин, місця загибелі та інших даних. Ще декілька десятків тисяч росіян чекають своєї черги. База “Мансера” найкраще джерело для поіменного та детального розуміння російських втрат.

Журналісти BBC так само підхопили цей тренд і аналізують відкриті джерела, постійно оновлюючи свою статистику. На травень 2023 року вони виявили понад 22 тисячі знищених росіян. Вони досліджують суто російські втрати, тобто без ерзац-формувань “ЛНР/ДНР”. В цих дослідженнях аналізуються повідомлення регіональної російської преси, записи у соцмережах, фотографій поховань та посмертних нагороджень, меморіальні дошки тощо. Такий підхід дає можливість знайти тільки частину росіян, по яких некрологи виринули в пресі.

Втрати представників колаборантів з так званих “ЛНР/ДНР” фактично ніхто не досліджує. Тобто, частина з “російських” втрат, про які звітує Генштаб ЗСУ, взагалі не можна оцінити.

Окремо зауважимо, що саме представники “ЛНР/ДНР” зазнавали великих втрат на Донбасі в перші місяці війни, адже 1АК та 2АК росіяни використовували як гарматне м’ясо задовго до “вагнерівців”. Ці “республіканські” підрозділи “історично” мали гірше технічне оснащення ніж російська регулярна армія. Великі втрати в цих підрозділах змусили росіян прискорити мобілізацію на окупованих територіях Луганщини і Донеччини. Коли цей ресурс почав вичерпуватись, довелось провести мобілізацію вже в самій РФ.

Зниклі безвісти

Аналіз втрат по некрологах охоплює тільки ті втрати, які офіційно визнані. Але частина втрат проходить по категорії зниклих безвісти. Такі втрати не знайти через відкриті джерела та некрологи, адже офіційно вони ще не визнані мертвими. Питання в тому, яка частина з цих заявлених втрат підпадає під цю категорію.

Для прикладу, якщо говорити про війну СРСР в Афганістані, то мова буде йти про 2-3%. Але в Афганістані СРСР регулярною армією воював проти партизанів.

У Першій чеченській кампанії цей показник сягав 20% зниклих безвісти від загальних втрат. ([1])

Більш цікаво розглядати статистику Другої світової війни, де воювали дві регулярні армії з активним використанням артилерії та бронетехніки. В різні періоди війни показники дуже відрізняються. На початку війни через швидке просування Вермахту, мова йшла ледь про співвідношення 1:1. А от в кінці війни, коли СРСР активно йшов вперед мова йшла про співвідношення 12:1. Якщо прибрати ці екстремуми та розглядати “умовний” 1943-й, то мова йде про співвідношення 5 до 1. ([2])

Отже, скоріше за все 15-20% знищених російських військових поки офіційно мають статус зниклих безвісти. Прізвища цих військових не знайти в некрологах, меморіальні дошки з їх іменами ще не з’являються у вестибюлях російських шкіл. Їх навіть ще не нагородили посмертно орденами та медалями.

І тут ми переходимо до важливого методу підрахунку втрат саме російської армії – посмертні нагородження.

Російські нагороди (посмертно)

Під час останньої великої війни СРСР в Афганістані загиблі та важко травмовані військові отримували “Орден Красной Звєзди”. Після розпаду СРСР росіяни замінили “зірку” на новостворений “Орден Мужества” (1994). Цим орденом нагороджували загиблих у численних війнах Росії, а також важко травмованих бійців чи тих, хто дійсно проявив звитягу. Так само орден частенько діставався офіцерам вищої ланки, щоб не роздавати зірки Героя.

Орден можуть отримати також працівники МВС та МНС, численні пожежники та рятувальники, що проявили звитягу. Іноді цю нагороду видають цивільним особам – зіркам шоу-бізнесу, політикам чи відомим особистостям. Але під час ведення військових дій “мужика” видають здебільшого посмертно чи за важкі поранення.

Статистика нагороджень

Починаючи з перших днів війни, ми збирали фотографії нагородних документів на “Орден Мужества”. На сьогодні ми зібрали інформацію на понад 550 орденів виданих з лютого 2022 року. Ці нагороди виписуються згідно з наказом президента РФ – виписка з наказу має номер з позначкою “СС” (“совершенно секретно”). Такі накази не друкуються на сайті президента РФ kremlin.ru. В таких “секретних” наказах проходять масові нагородження російських військових.

За 10 місяців 2022 року було підписано щонайменше 72 таких накази. Березень 2022 року – перший місяць, коли почали масово нагороджувати, за цей місяць були 11 наказів про нагородження. Згодом темп підписів оптимізували, так що Путін підписує такі нагородні накази раз на чотири дні.

Цікаво, що після оголошення мобілізації росіяни змінили порядок виписування бойових нагород – згідно з наказом №722 від 07.10. “в целях оперативного решения задач по награждению военнослужащих” нагороди могли виписуватись та видаватись командуючими угрупуваннями військ у місцях бойових дій від імені президента РФ. Таким чином генерали на місцях отримали змогу оперативніше нагороджувати підлеглих.

Специфіка “Ордена Мужества” така, що його здебільшого видають посмертно або за важкі поранення. Якась частина цих нагород дійсно видається за мужність та звитягу, дуже часто мова йде про старший офіцерський склад. Співвідношення посмертних нагород до нагороджень живим військовим коливається в діапазоні від 4,5:1 до 5,5:1 – таке співвідношення трималось весь рік, коли були знайдені перші 100/200/300/400 нагород. В середньому на кожен “Орден Мужества” виданий живому військовому виписувалось по 4-6 орденів посмертно. На початку війни ордени частіше видавались посмертно, але чим далі російська армія занурювалась у війну та втрати, тим більше доводилось роздавати орденів саме за звитягу та якось преміювати ними вищий офіцерський склад, тому доля посмертних орденів дещо зменшувалась. Для легкості та об’єктивності обрахунків ми візьмемо мінімальне співвідношення “посмертних” нагороджень у 4 до 1.

Перші масові нагородження пройшли у березні 2022 року, а номери орденів стартували приблизно з позначки у 77000. До кінця 2022 року ми вийшли на “Ордени Мужества” з номерами у 117000 – тобто за рік було подолано діапазон у приблизно 40000 нагороджень.

Номери орденів видаються не лінійно – тобто кожен наступний виданий орден не буде обов’язково мати більший номер. Скоріше за все різні військові округи чи військові частини використовують свої слоти номерів нагород. Поступово ці слоти вичерпуються, і відкриваються нові слоти. Тому загалом з плином часу номери нагород зростають: У 2023 році все ще видаються окремі ордени з серії номерів 948xx, 97xxx. У перші місяці 2023 року верхній поріг номерів нагород поступово зсувається нагору та досяг рівня 123500+.

Від дати смерті до виписування нагороди проходить декілька місяців – знищених у лютому-березні 2022 року нагороджували в середньому через 27-40 днів. В перші місяці росіяни були готові до масових нагороджень і дуже швидко оформлювали перших вбитих. Цьому так само посприяв формат бойових дій, коли росіяни йшли в атаку, а їх полеглі солдати залишались у них в тилу. Згодом військкомати “відволіклись” на мобілізацію та були завантажені рівнем втрат, тому під кінець року цей показник збільшився до 55-60 днів.

Окрім того, між датою виписування нагороди та потраплянням цієї інформації до преси може пройти ще від декількох тижнів до кількох місяців. На початок 2023  року ще й досі в пресі виринають військові, що були знищені влітку 2022 року.

200 тисяч – наскільки реальні російські втрати від Генштабу ЗСУ?

У травні 2023 року втрати росіян за повідомленнями Генштабу ЗСУ перевалили за 200 тисяч. Своєю чергою цього року в пресі виринали вже декілька інших показників:

  • 180 тисяч вбитими та пораненими на 22.01.2023 від командуючого ВС Норвегії генерала Ейріка Крістофферсена.
  • близько 200 тисяч вбитими та пораненими на 02.02.2023 згідно зі статті NYT про російські втрати.
  • 35,5-43 тисяч вбитими та 154-180 тисяч пораненими на лютий 2023 року згідно “зливів” Пентагону.

Якось ці показники зі ЗМІ не дуже збігаються з показниками Генштабу ЗСУ. Отже, хто більш правий?

За 2022 рік було виписано до 40 тисяч “Орденов Мужества”. Пам’ятаючи про коефіцієнт “посмертних” нагороджень (4,5-5,5:1) виходимо з того, що мова може йти приблизно про 32000 знищених (кадрових) російських військових, яких встигли нагородити у 2022 році. Якщо взяти до уваги, що між знищенням та нагородженням проходить 55-60 днів, то цей показник приблизно відповідає рівню втрат російської армії на жовтень-листопад 2022 року. До цієї оцінки “російських” втрат також додаються російські добровольці, яких влітку 2022 року ще не нагороджували “Орденом Мужества” та рядові члени “ПВК Вагнера”, яким посмертно видають тільки “Медаль за Отвагу”. Так само до “російських” втрат треба додати представників “ЛНР/ДНР”, які взагалі не отримують російські посмертні нагороди.

Формула оцінки на жовтень-листопад 2022-го може бути приблизно така:

≈32 тисячі (кадрова армія РФ/Росгвардія) + добровольці РФ (БАРС зразка літо’22) + “ПВК Вагнер” + “ДНР” + “ЛНР” + зниклі безвісти vs. 70-90 тисяч згідно Генштабу ЗСУ Виглядає так, що верхня планка оцінки втрат росіян зі “зливів” Пентагону за лютий 2023 року (43 тисячі = жовтень-листопад + втрати за ще 2-3 місяці), приблизно можуть відповідати реальності. Окрім того, цей показник стосується тільки регулярної армії та її втрат.

Скоріше за все дані Генштабу ЗСУ дещо завищені – суто втрати російської армії вбитими, ймовірно, ще не сягнули 200 тисяч. Але якщо рахувати всі сумарні російські втрати (вбиті та поранені), то показники Генштабу ЗСУ будуть навіть занижені від реальних втрат російської сторони.

Аналіз підготував OSINT-аналітик Антон Павлушко спеціально для InformNapalm. Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Українські сторінки спільноти InformNapalm в соцмережах: Facebook / Тwitter Telegram.

 

Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm внесками через buymeacoffee.

Джерело