На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус»

  • Автор допису:

Після того, як на сході Туреччині та на території Сирії стався землетрус магнітудою 7,7, волинські і рівненські телеграм-канали поширили панічні повідомлення про те, що начебто у Волинській та Рівненських областях теж варто очікувати на нього.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що мережею поширили черговий ФЕЙК!

ФЕЙК

«Волинь, Рівненщина приготуватись! Землетрус з Турції йде на Захід України. Потужний землетрус з амплітудою у 8-9 балів. Від землетрусів із джерелами у зоні Вранча, Румунія, сейсмічні хвилі підходять і викликають коливання у багатьох містах. Обирай свій регіон і дізнавайся, які міста можуть непогано тряхнути» – таке панічне повідомлення розлетілося по месенджерах.

На Волині та Рівненщині поширили  фейк про «потужний землетрус»

На Волині та Рівненщині поширили  фейк про «потужний землетрус»

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, Зона Вранча – сейсмоактивна зона, що розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат у жудці (повіті) Вранча, Румунія.

Південно-західна частина України, що підпадає під безпосередній вплив зони Вранча, потенційно може бути віднесена від 7 до 6-бальної зони по інтенсивності. Потенційно сейсмічно небезпечною територією можна вважати Буковину, де в 1950–1976 рр. зафіксовано 4 землетруси магнітудою 5-6 балів. Більша частина України перебуває в 4-6 бальній ділянці інтенсивності землетрусу цієї зони.

По-друге, у Румунії уже стався землетрус 6 лютого. Магнітуда коливань була 4,6. Тобто поштовхи, у 8-9 балів, які наче будуть відчуватися в Україні, фейк! Українці змогли б відчути коливання, але ще менші, ніж у Румунії. Проте навіть цього не сталося.

По-третє, на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як, приміром, у Туреччині, і тому місцеві землетруси не можуть бути такого масштабу.

По-четверте, фейкороби використали яскраві зображення, аби привернути увагу. Цікавість примушує читача перейти за пропонованим посиланням, яке знаходиться внизу картинки. Але заявленої інформації, коли ж «землетрус буде у вашій області», немає.

ВИСНОВОК

Фейкороби скористалися «гарячою» темою землетрусу в Туреччині, щоб посіяти паніку. Жоден з телеграм-каналів не представив реальних доказів, експертних висновків, що «потужний землетрус» може статися на Волині Рівненщині. А джерела на кшталт «міжнародної асоціації психологів» недостовірні і ми не знайшли навіть ознак існування такої організації. Телеграм-канали вкотре «набивають» собі підписників, аби збільшити активність і підняти рейтинги.

Читайте також: Світло буде: правда про те, що у кожній області України буде один день без відключень