У КАЛУШІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ХРИСТА ЦАРЯ

У КАЛУШІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ХРИСТА ЦАРЯ

29 жовтня 2023 року в храмі Христа Царя монастиря отців василіян в Калуші відбулися урочисті богослужіння з нагоди престольного свята. Особливу увагу присвятили постаті священномученика Йосафата, ікону й мощі якого привезли зі Львова сестри йосафатки.

Монастир поки на стадії формування, тож Божественна літургія цього світлого дня була першою в історії парафії. Очолював її о.Віктор Квасній ЧСВВ з Гошівського монастиря, йому співслужили калуські священники: Степан Скібіцький, парох парафії Святого Кирила і Методія й декан Калуський; Іван Бігун, парох парафії Святого архангела Михаїла; Олександр Марків, парох парафії Святих Володимира й Ольги; Микола Крушец, парох парафії Святого Андрія; Євген Ткач, парох парафії Святого Миколая в Хотіню; Роман Федоришин, Віктор Медюк і Михайло Маршалюк, співробітники парафії Успіння Пресвятої Богородиці, та о.Зеновій Стехнович, парох сіл Монастирець і Которино зі Стрийської єпархії. Загалом богослужінні взяло участь близько 300 вірних, зокрема сестри йосафатки зі Львова та сестри євхаристки з Івано-Франківська. На превеликий жаль, на свято не зміг прибути о.Володимир Пітулей, адміністратор парафій Успіння Пресвятої Богородиці й Царя Христа в Калуші, який невтомною працею та молитвою доклався до заснування парафії й зведення храму.

У КАЛУШІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ХРИСТА ЦАРЯ

Отець Віктор Квасній виголосив проповідь на тему важливості зростання в пізнанні й практикуванні правди. Він нагадав присутнім слова Христові: «Кожен, хто від істини, слухає голос Мій» (пор.Ів.18:37) й зауважив, що лише за цієї умови людина осягне повноту свободи й прийме Христа як свого Царя. Так чинили святі, зокрема мученик Йосафат. Він був такою ж людиною, як і ми, підкреслив о.Віктор, та вирізняє його палке прагнення пізнати правду про Христа і Його церкву, поглиблювати цю правду, стати її свідком. Цьому святий Йосафат присвятив своє життя, за це його й віддав. Початок богослужінь у новій парафії є підтвердженням того, що свідчення великомученика Йосафата не було даремним: церква, за яку він загинув, і нині живе та розвивається.

Після літургії відправили молебень та суплікацію з молитвою посвяти Христові-Цареві. Відтак уділено повний відпуст з благословенням мощами святого Йосафата. Закінчилися урочистості мируванням, під час якого вірні мали змогу наблизитися до мощей святого Йосафата.

Джерело